Na sastanku je konstatovano da su politička stabilnost i predvidivost za naredni period ključni za dolazak velikih kompanija.    Foto: Vlada Crne Gore / Photo: AA

Italija će biti veliki promoter proširenja Evropske unije i puna podrška Crnoj Gori na integracionom putu, ali i ekonomski partner, ocijenjeno je tokom sastanka crnogorskog premijera Milojka Spajića i potpredsjednika Vlade Italije Antonija Tajanija.

Dvije države imaju istorijski dobre bilateralne odnose, ali u presudnom momentu za Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji, Italija će dati još jaču podršku.

"Poruka je vrlo jasna. Za Italiju je ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU politički prioritet i spremni smo da damo punu podršku vašoj evropskoj integraciji. Smatramo da je moguće da 2028. Crna Gora uđe u EU i da je to savršen termin. Promovisaćemo ideju proširenja i na svaki način pomoći", istakao je Tajani.

Spajić je naglasio da je zbog istorijske bliskosti i kulturoloških sličnosti Italija, koja će u prvoj polovini 2028. predsjedavati Evropskom unijom, jedan od najvažnijih partnera Crne Gore.

Uz podršku na planu integracija, jačanja administracije, borbe protiv kriminala i korupcije (već počela saradnja sa Guardia di finanza), posebno je na sastanku potenciran prostor za jačanje ekonomskih veza.

"Želimo daleko jaču ekonomsku saradnju i mislim da postoji mnogo prostora da se ona unaprijedi. Energetska povezanost uspostavljena podmorskim kablom, odlična je osnova za razvoj saradnje u toj oblasti. Takođe postoji velika prilika za zajedničko djelovanje u velikim infrastrukturnim projektima, koji počinju da se rade u Crnoj Gori. Oblasti, koje donose prostor za saradnju su još turizam i poljoprivreda, a iskustvo i znanje italijanskih malih i srednjih preduzeća može ključno uticati na razvoj naših kompanija", kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Spajić.

Na sastanku je konstatovano da su politička stabilnost i predvidivost za naredni period ključni za dolazak velikih kompanija.

U kontekstu jačanja ekonomske saradnje dogovorena je organizacija biznis foruma, kao i dolazak predstavnika italijanskih kompanija u studijsku posjetu Crnoj Gori.

Sastanku u Vili Gorica prisustvovali su i potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović, ambasadorka Crne Gore u Rimu Milena Šofranac Ljubojević i ambasadorka Republike Italije u Podgorici Andreina Marsela.

Tajani se u Podgorici sastao i s crnogorskim kolegom Ibrahimovićem

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani rekao je u utorak da vjeruje da će Crna Gora postati članica Evropske unije (EU) prije 2030. godine.

Tajani se u okviru službene posjete Podgorici sastao s crnogorskim kolegom Ervinom Ibrahimovićem, a u obraćanju novinarima je komentirao proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju.

“Kao dvije zemlje sa starim i dubokim prijateljstvom, imali smo veoma konstruktivan sastanak. Ulazak Zapadnog Balkana u EU predstavlja prioritet italijanske vanjske politike“, istakao je Tajani.

Naveo je da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU vidi kao proces ponovnog ujedinjenja.

“Ponovio sam odlučnost Italije da podrži ulazak Crne Gore u EU što je prije moguće. Pokazaćemo svu našu saradnju kako bi Crna Gora ušla u EU prije 2030. godine. Ovo nije samo formalno već i operativno opredjeljenje“, kazao je Tajani.

Navodeći da planira da u Rimu održi sastanak sa novim komesarom za proširenje EU-a uz učešće balkanskih zemalja, Tajani je rekao da je pozvao crnogorskog kolegu Ibrahimovića na Samit o Mediteranu koji će se održati u glavnom italijanskom gradu 23. novembra.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Ibrahimović je također istakao da je sastanak s Tajanijem bio veoma produktivan.

Navodeći da Crna Gora ima problema sa imenovanjem ambasadora u nekim zemljama, Ibrahimović je rekao da je na pomolu dogovor o rješenju tog pitanja sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

TRT Balkan / agencije