U sanaciji posljedica bujičnih poplava pomaže vojska, civilna zaštita, vatrogasci i sami građani koji uklanjaju štetu na svojim imanjima.     Foto: AA

Nekoliko dana nakon što je Sloveniju pogodila najteža prirodna katastrofa u njenoj historiji, građani uz pomoć državnih službi rade na sanaciji štete, kako bi život što prije bio normalizovan.

Urušene dionice puteva, oštećeni stambeni i poslovni objekti, uništeni automobili i dalje su posljedice vidljive u slovenskim opštinama Nazarje i Ljubno, u pokrajini Štajerskoj.

Nabujale rijeke Dreta i Savinja na području Nazarja odnijele su sve pred sobom, a u sanaciji posljedica bujičnih poplava pomaže vojska, civilna zaštita, vatrogasci i sami građani koji uklanjaju štetu na svojim imanjima.

Jožef Prazik živi nadomak Nazarja. Kako je kazao novinaru Anadolu, bujična poplava odnijela je objekat lokalnog autobuskog stajališta više desetina metara od njegovog prvobitnog položaja.

Raščišćavanje će trajati sedmicama

Kako je kazao, poplava je u potpunosti na nekoliko dana blokirala saobraćaj, štete su ogromne, a već pet dana rade na sanaciji štete.

Katja Gorjanc je članica dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kranja, a u Nazarje je došla s kolegama kako bi pružili pomoć ovdašnjim ljudima.

Prema njenim riječima, štete su ogromne i proces raščišćavanja trajaće sedmicama.

Ekipa Anadolu zatekla je Istoka Vrtačića ispred jednog od ugostiteljskih objekata u Nazarju, gdje je radio na sanaciji štete nastale na opremi i inventaru.

"Ovo je problem za cijelu Sloveniju, ne samo za nas. Ako ne uspijemo dobiti pomoć i Brisela, ne znam kako ćemo, jer su oštećene i fabrike. U ovoj Savinjskoj dolini imamo 16 hiljada ljudi i dvije fabrike koje su oštećene. Ako ove fabrike ne vrate proizvodnju, onda smo gotovi svi u ovoj dolini", rekao je Vrtačić.

Poplavama pogođene dvije trećine teritorije

Slovenija se suočila s najgorom prirodnom katastrofom u svojoj historiji, izjavio je u ranije premijer Robert Golob, nakon što su razorne poplave prouzrokovale štetu procijenjenu na pola milijarde eura.

U razornim poplavama koje su Sloveniju zahvatile prošle sedmice poginulo je šest osoba, uništeni su putevi, mostovi i kuće. Dvije trećine teritorije zemlje je pogođeno.

TRT Balkan / agencije