Prema indikacijama oluja je bila glavni uzrok zabrinutosti, ali situacija je i dalje dobra.     Foto: Reuters
U pomoć, kako navode iz ministarstva, stiže pilatus, a policijski helikopter će termovizijskom kamerom pregledavati teren.

Požar pod Socerbom, u primorskom dijelu Slovenije, na granici sa Italijom još nije ugašen, ali situacija je pod kontrolom, a vatrogascima je ponovo stigla pomoć iz vazduha. Kako je područje požara veoma teško dostupno, zračna podrška je ključna, navode iz nadležnih vatrogasnih službi.

Požar koji je izbio u utorak uveče pod Socerbom u opštini Kopar još nije ugašen, tokom noći su bila aktivna i dva žarišta, ali je situacija pod kontrolom, ustvrdio je šef noćne smjene. Ujutro su vatrogasci ponovo dobili pomoć iz zraka prilikom zalijevanja požarišta.

"Požar je većim dijelom stavljen pod kontrolu, ali još nije u potpunosti ugašen. Sada smo upravo ponovo dobili pomoć zračnih snaga i svi napori se usmjeravaju da se požarište dobro zalije uz pomoć aviona ili helikoptera“, rekao je šef noćne smjene David Hrvatin iz Vatrogasne jedinice Koper.

Prema indikacijama oluja je bila glavni uzrok zabrinutosti, ali situacija je i dalje dobra.
“Dva žarišta su još u manjem obimu aktivna, ali sigurno nema vidljivog dima kakav je viđen usred noći”, objasnio je Hrvatin, ističući da je gašenje teško zbog nepristupačnosti.

Prema podacima Ministarstva odbrane, sinoć je na terenu bilo oko 130 vatrogasaca sa 40 vozila, a u jutarnjim satima gašenje je preuzela dnevna smjena. Ponovo su poletjela dva helikoptera slovenačke vojske, a u pomoć, kako navode iz ministarstva, stiže pilatus, a policijski helikopter će termovizijskom kamerom pregledavati teren. Istovremeno, u pripravnosti su još dva helikoptera.

Vatrogasci prikupljaju vodu za gašenje iz hidrantskog sistema, neke cisterne su dopremili i transporteri, koji ih inače odvoze u vodovod u Čepkama.

"Međutim, situacija je i dalje takva da je ispravno čuvati vodu, jer je nema dovoljno. A voda koja se prevozi cisternama je jako skupa", rekao je gradonačelnik Kopra Aleš Bržan.

Istovremeno, naglasio je da snabdijevanje pitkom vodom još nije ugroženo. On je objasnio da je Uprava za zaštitu i spašavanje zaista preusmjerila neka vatrogasna vozila sa riškog vodovoda na požarište, ali su Slovenska vojska i civilna odbrana ubrzo obezbijedile dodatne kamione. Zbog intervencije vatrogasne postrojbe u slovenskoj Istri javlja se poziv na izuzetno ekonomično korištenje vode.

Uz pomoć kanadera i helikoptera, vatrogasci su se u utorak cijeli dan borili s vatrom, a oko 21 sat bila su aktivna još dva žarišta. Prema podacima Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje od utorka poslijepodne, požar je bio na oko 15 hektara, prema procjeni Hrvatina u večernjim satima, ovaj broj se prema večeri neznatno povećao.
Stanovnici Prebena i Križpota na italijanskoj strani evakuisani su iz preventivnih razloga, noć su proveli u teretani, a povratak kućama očekuje se danas.

Najkritičnije na slovenačkoj strani bilo je kod Socerba i iznad sela Osp, gdje su vatrogasci spriječili vatru da preskoči put i priđe kućama. Nekoliko desetina turskih radnika sa gradilišta drugog kolosijeka, koji su jučer napustili tunele u blizini požara, danas se vraćaju na posao.

TRT Balkan / agencije