Na bivšem graničnom prijelazu Obrežje u Sloveniji s radom je počeo centar za evidentiranje i postupanje sa strancima koji su ilegalno prešli državnu granicu.  Foto: TRT Balkan

Policija sada provodi sve potrebne mjere sa strancima na jednom mjestu i pod jedinstvenom upravom, te osigurava bolje uvjete za postupanje s maloljetnicima bez pratnje.

U centru, u kojem stranci mogu ostati samo nekoliko sati, ima mjesta za 100 ljudi. Proširenje za sada nije u planu. Nakon provedenog policijskog postupanja isti se zbrinjavaju i smještaju u domove za azilante.

Prema podacima policije, ove je godine manje ilegalnih prelazaka granice nego lani. I dalje ih je više nego prethodnih godina.

Većina migranata u Sloveniju ulazi iz susjedne Hrvatske.

Ove je godine u Sloveniju je ušlo više od 25 hiljada migranata, što je hiljadu manje nego lani. Međutim, u 2022. taj je broj bio još niži, nešto više od 10.000 migranata.

To je razdoblje kada Hrvatska još nije bila u Schengenskom prostoru.

Među zemljama porijekla izbjeglica dominira Sirija, a slijede je Afganistan, Maroko i Bangladeš.

Od svih policijskih uprava najveći broj slučajeva, gotovo 21.500 migranata, evidentiran je u Novom Mestu, ponajviše zbog blizine hrvatske granice. Slijede Maribor i Koper. Nešto je manji broj prihvaćenih zahtjeva za međunarodnu pomoć.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije napominju da ih je ove godine do jula bilo gotovo 700 manje nego lani.

TRT Balkan / agencije