Slova spomenika su obojena svetlim bojama i iscrtana su simbolima evropskih gradova.      Foto: AA

Simbolični spomenik nezavisnosti Kosova "NEWBORN" dobio je novi izgled na 16. godišnjicu nezavisnosti Kosova, kojim se šalje poruka o slobodi kretanja.

Novi izgled spomenika "NEWBORN", postavljenog ispred Palate mladih u glavnom gradu Kosova, ove godine simbolizuje ukidanje viznog režima i slobodu kretanja u Shcengenskom prostoru, koju građani Kosova uživaju od 1. januara 2024. godine.

Za razliku od predhodnog izgleda ovog spomenika, koji je bio mračan i okružen žicom, koja je simbolizovala izolaciju Kosovara od Evrope, sada su slova spomenika obojena svetlim bojama i iscrtana su simbolima evropskih gradova. Neki od simbola su pariška Ajfelova kula, berlinska Brandenburška kapija i rimski Koloseum.

Spomenik "NEWBORN” inaugurisan je na dan proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara 2008. godine. Pet godina je ostao sa istim izgledom, sa potpisima zvaničnika i građana. Od 2013. svake godine dobija novi izgled u zavisnosti od političke i društvene situacije u zemlji, kao što su zastave zemalja koje su priznale nezavisnost, sećanje na one koji su pali u borbi za slobodu, iseljavanje građana i zaštita prava žena.

"NEWBORN” je dobitnik sedam međunarodnih nagrada, uključujući najvišu svetsku nagradu za dizajn, „Zlatnog lava“ u Kanu.

TRT Balkan / agencije