Za ovaj nacrt zakona glasalo je 86 od 120 poslanika, uz samo jedan uzdržan.         Foto: Reuters

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak nacrt zakona o opštim izborima u Republici Kosovo, uz saglasnost vlasti i opozicije.

Za ovaj nacrt zakona glasalo je 86 od 120 poslanika, uz samo jedan uzdržan.

Predsednik Ad-hoc komisije za izbornu reformu Abelard Tahiri iz opozicione Demokratske partije Kosova, rekao je da je ovo jedan od najvažnijih zakona u zemlji. Naglasio je da će se ovim zakonom država još više približiti dijaspori, omogućavajući im lakše glasanje.

„Predstavljam vam novi nacrt zakona koji se sastoji od 130 članova, 92 su kompletno prerađena, a ostali su imali intervencije. Zato danas nije reč o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim izborima, nego usvajanje novog zakona. Ovaj nacrt zakona se sastoji od 21 poglavlja. Kao komisija, rad smo podelili u dve faze: prva faza se bavila preporukama koje su stizale iz Posmatračke misije Evropske unije, a druga faza se bavila predlozima poslaničkih grupa koji su konačno transformisani kao predlozi komisije“, rekao je Tahiri.

On je prezicirao da je od EU preuzeto 40 preporuka, dok je Centralna izborna komisija imala 50 preporuka.

Istakao je da će dijaspora po prvi put imati priliku da glasa na tri načina, jedan od njih je i fizički u ambasadama i diplomatskim predstavništvima Kosova gde god su otvorena u svetu.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da se ovim nacrtom zakona čuva broj glasova unutar političkih partija. On je pojasnio da će prebrojavanje glasova po kandidatu biti obavljeno u opštinskim centrima, a ne kao do sada na glasačkim mestima, kako bi se izbegle žalbe i omogućila brža overa izbornih rezultata.

„Među najvažnijim pitanjima koja su regulisana ovim predlogom zakona su registracija birača u inostranstvu, način glasanja u inostranstvu, pravo glasa, prebrojavanje glasova za kandidate političkih subjekata i dodatna finansijska podrška strankama koje stvaraju prostor za veći broj poslanica od definisane kvote“, naglasio je Kurti.

On je izrazio zahvalnost Centralnoj izbornoj komisiji i međunarodnim prijateljima, pre svega Misiji OEBS, na njihovom profesionalnom doprinosu. Istakao je da posmatračka misija EU nakon svakog izbornog procesa ukazivala na probleme i nedostatke, te isticala neophodnost izmene zakona.

Poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova Hykmete Bajrami rekla je da njena stranka podržava nacrt zakona, s obzirom da su uzete u obzir sve preporuke Evropske unije.

Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, rekao je da ovaj zakon pokazuje kako političke partije kada odluče da se udruže prevazilaze sopstvene interese i rade za Kosovo.

Novim Zakonom o izborima birači mogu da glasaju za do 10 kandidata na izbornoj listi za poslanike, u odnosu na pet koliko ih je do sada bilo. Takođe omogućava se glasanje u objektima ambasada i konzulata Kosova u svetu za građane Kosova koji žive u inostranstvu, ali samo u slučajevima kada ambasade/konzulati ispunjavaju uslove da se pretvore u biračka mesta na dan izbora i sa maksimalno 750 birača.

TRT Balkan / agencije