Skupština Kosova ratifikovala ugovor o korišćenju zatvora s Danskom

Skupština Kosova ratifikovala ugovor o korišćenju zatvora s Danskom

Sporazum o zatvorima vredan je 200 miliona evra, a podrazumeva isplatu Kosovu u narednih deset godina.
Ministarka za ekonomski razvoj Kosova Artane Rizvanolli predstavljajući ovaj sporazum pred poslanicima istakla je da se njime jača saradnja u oblasti zatvora.         Foto: AA

Skupština Kosova usvojila je danas Nacrt zakona za ratifikaciju Ugovora između Republike Kosova i Kraljevine Danske za korišćenje kazneno-popravnog zavoda u Gnjilanu u svrhu izvršenja danskih kazni.

Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebna je dvotrećinska većina ili 80 glasova, a za ovaj nacrt zakona glasalo je 86 poslanika, sedam je bilo protiv i nije bilo uzdržanih.

Ministarka za ekonomski razvoj Kosova Artane Rizvanolli predstavljajući ovaj sporazum pred poslanicima istakla je da se njime jača saradnja u oblasti zatvora.

“Prema dogovoru Kosovo će dati adekvatne kapacitete za 300 zatvorenika Kraljevine Danske, a Kosovo će u zamenu dobiti godišnje nadoknade od 15 miliona evra i 6 miliona evra za zelenu energiju, koja nam je neophodna”, kazala je Rizvanolli.

Sporazum o zatvorima vredan je 200 miliona evra, a podrazumeva isplatu Kosovu u narednih deset godina.

Sporazum sa Danskom o korišćenju zatvora u Gnjilanu do sada je više puta bio na glasanju, ali nije prolazio, pa je Vlada Kosova ovog vikenda na elektronskoj sednici ponovo usvojila Nacrt zakona o ratificiranju ugovora između Kosova i Danske.

Skupština Kosova je danas ratifikovala i međunarodne sporazume o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i babice u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, potom Sporazum o osnivanju Evropske banke za obnovu i razvoj, te Ugovor o zajmu za projekat “Adekvatno socijalno stanovanje“.

Poslanici su usvojili i niz drugih nacrta zakona, uključujući i onaj za ratifikaciju Sporazuma o sufinansiranju za izradu Projekta izgradnje tunela na putu Tetovo - Prizren, između Severne Makedonije i Kosova, te sporazum za program IPA 2020.

TRT Balkan / agencije