Opozicija optužuje Vladu Kosova za loše upravljanje energetskim sektorom i za mešanje u rad Specijalnog tužilaštva.     Foto: AA

Skupština Kosova danas na vanrednoj sednici raspravlja o najnovijim dešavanjima u Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK), nakon prošlonedeljnog hapšenja izvršnog direktora tog javnog preduzeća Nagipa Krasniqija, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, vršenje uticaja i sukob interesa.

Opoziciona Demokratska partija Kosova (PDK) uputila je zahtev za održavanje vanredne sednice, optuživši Vladu Kosova za loše upravljanje energetikom i za mešanje u rad Specijalnog tužilaštva.

Šef poslaničke grupe PDK-a Abelard Tahiri rekao je da su ugovori sa jednim izvorom najveće zloupotrebe koje je počinio suspendovani direktor KEK-a Krasniqi. Tahiri je istakao da će te ugovore poslati Specijalnom tužilaštvu.

“Skupština ima pravo da sazove sednicu kada je visoki funkcioner političke stranke uhapšen. Na tenderima sa jednim izvorom za pet meseci potpisano je 30 ugovora u vrednosti od 72 miliona eura. Ukoliko pogledate ove ugovore, vidite veliku zloupotrebu koju je izvršio direktor KEK-a. Dakle, 30 ugovora sa jednim izvorom Nagipa Krasniqija, za koga verujem da je s pravom u pritvoru”, kazao je Tahiri.

Poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj rekao je da se istrage o suspendovanom šefu KEK-a Krasniqiju ne zaustavljaju, ali je dodao da bi uloga ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja takođe trebala biti razjašnjena. Selmanaj je naveo da je pristup Vlade premijera Albina Kurtija KEK-u od početka bio neprihvatljiv.

“Pristup Kurtijeve vlade je neprihvatljiv od preuzimanja ove korporacije, od imenovanja Nagipa Krasniqija za direktora, a potom i od izbora Upravnog odbora. LDK je više puta izražavao zabrinutost zbog upravljanja krizom od strane ove korporacije. Očekujemo da istraga neće biti zaustavljena dok se slučaj ne rasvetli, uključujući i ulogu Martina Berishaja“, naglasio je Selmanaj.

Dodao je i da je neprihvatljiv napad premijera Albina Kurtija na Specijalno tužilaštvo.

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova i poslanik Ramush Haradinaj optužio je premijera Kurtija da štiti uhapšenog Nagipa Krasniqija i da napada Specijalno tužilaštvo.

“Premijer Kurti, Pokret Samoopredeljenje, definisao je kratku vezu kao model korupcije. Kurti je lično intervjuisao članove Upravnog odbora za vodosnabdevanje. Niko nije mogao da dobije poziciju bez da ga intervjuiše Albin Kurti. On je kreator korupcije u kratkom spoju. Izrazio je nepoverenje u sve ostale i smatrao da su samo njegovi prijatelji nekorumpirani, a ako mu tužilac nije prijatelj, on je korumpiran”, kazao je Haradinaj.

Šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Lila govorila je o učinku menadžmenta KEK-a, navodeći nekoliko pozitivnih finansijskih izveštaja kompanije.

Navela je da je opozicija protiv Vlade najžešću bitku vodila u Skupštini Kosova upravo u oblasti energetike, ali da istraga o energetskim zloupotrebama nije dala nikakve rezultate koji bi mogli da pozovu Vladu na odgovornost. Kazala je da kada to nije uspelo, onda je pozvan prijatelj, aludirajući na tužioca.

“Ovaj poziv je rezultirao spektakularnim hapšenjem, izvođenjem visokog državnog zvaničnika sa lisicama, bez želje da se prejudicira Krasniqijeva krivica ili nevinost”, istakla je Kusari Lila, dodavši da se ovakva hapšenja ne dešavaju zato što se nekome daju tenderi, već zato što se tenderi i ugovori ne daju nekom drugom.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli upitala je opoziciju zašto retko govore o politikama koje se vode u energetskom sektoru, a često o tenderima. Nije komentarisala hapšenje Nagipa Krasniqija, ali je istakla da će u naredne dve godine, uz ulaganja koja se sprovode, KEK obezbediti da elektrane budu u funkciji narednih 20 godina.

Inače, Upravni odbor Kosovske energetske korporacije doneo je juče odluku da suspenduje uhapšenog izvršnog direktora Nagipa Krasniqija, kome je Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor. Umesto Krasniqija, za vršioca dužnosti imenovan je Perparim Kabashi, trenutni direktor Centralne jedinice za planiranje i strategiju KEK-a.

TRT Balkan / agencije