Za sudije Ustavnog suda izabrane su Snežana Armenko, Dragana Đuranović i Momirka Tešić.     Foto: AA

Skupština Crne Gore izabrala je danas troje sudija Ustavnog suda. Na taj način, Ustavni sud će ponovo biti funkcionalan, nakon što od septembra prošle godine nije imao kvorum za odlučivanje.

Za sudije Ustavnog suda izabrane su Snežana Armenko, Dragana Đuranović i Momirka Tešić.

Kandidat Faruk Resulbegović nije dobio potrebnu većinu u Skupštini. Za njegov izbor je glasalo 46 poslanika, dok su 32 bila suzdržana.

Za Armenko je glasalo 77 poslanika, a tri su bila suzdržana. Za Đuranović je glasalo 75 poslanika, dok su tri bila suzdržana, za Tešić je glasalo 70 poslanika, dva su bila protiv, a četiri suzdržana.

Obrazlažući predlog ispred Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da činjenica da Ustavni sud ne funkcioniše u punom kapacitetu ima značajne posljedice na pravnu zaštitu građana.

"Ustavne žalbe čekaju na rješenje i stvara se atmosfera da ustavna žalba može prestati da bude djelotvoran pravni lijek", dodala je ona.

Kordić je kazala da rezultati lokalnih izbora ne mogu da budu sprovedeni u djelo, kao i da se dovodi u pitanje rezultat nekog narednog izbornog procesa, kao i funkcionisanje države barem u formalnom smislu.

"Činjenica je da proces pridruživanja Evropskoj uniji u značajnoj mjeri zavisi od ispunjavanja odredaba u poglavljima 23 i 24 koje su u vezi s vladavinom prava i borbom protiv organizovanog kriminala.

Vladavine prava nema ako ne postoje kompletirane pravne institucije", rekla je Kordić.

TRT Balkan / agencije