Demonstranti su poručili da će na ulice izlaziti i narednih dana.

Protesti građana koji traže odbacivanje francuskog prijedloga za rješavanje spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koji blokira početak pregovora Skoplja s Evropskom unijom, nastavljeni su u ponedjeljak, osmi dan zaredom.

Protesti pod motom "Ultimatum - ne hvala", započeo je ispred sjedišta Vlade Sjeverne Makedonije. Hiljade demonstranata je zatim nastavilo do zgrade Ministarstva pravde, a potom i do zakonodavnog doma Sobranja, gdje su izrazili nezadovoljstvo francuskim prijedlogom.

Protesti, koje su podržali i opozicioni VMRO-DPMNE i E Majta, završeni su bez incidenata, dok su demonstranti poručili da će na ulice izlaziti i narednih dana.
Kako se navodi u saopštenju Sobranja Sjeverne Makedonije, u jučerašnjoj redovnoj koordinaciji koju je sazvao predsjednik skupštine Talat Xhaferi, nije bilo dogovora o tome kada će biti održana sjednica na kojoj će zastupnici raspravljati o izmijenjenom prijedlogu francuskog predsjedništva.

Vlada Republike Sjeverne Makedonije je 30. juna primila izmijenjeni prijedlog, nakon čega je otpočeo proces konsultacija, prvo s koalicionim partnerima, zatim s predsjednikom države, potom s Parlamentom i opozicijom, kao i s civilnim sektorom.

Proteklih dana lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je naglasio da je novi francuski prijedlog za rješavanje spora s Bugarskom isti kao i prethodni, a prema njegovim riječima, sadrži "sve bugarske zahtjeve u oblasti jezika, historije i identiteta".

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da izmijenjeni prijedlog uključuje primjedbe i jasno konstruisane stavove makedonske strane te da predviđa jasno i nedvosmisleno prihvatanje makedonskog jezika, kao i činjenicu da protokol s Bugarskom neće biti dio pregovaračkog okvira.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čije je predsjedništvo izradilo dokument, smatra da je novim prijedlogom za obje strane pronađeno kompromisno rješenje.
Francuski prijedlog je dokument koji bi trebao dovesti do ukidanja dvogodišnjeg veta Bugarske, kojim je bio blokiran početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

TRT Balkan / agencije