Nekoliko hiljada žena je marširalo glavnom ulicom Severne Mitrovice.     Foto: AA

Nekoliko hiljada žena marširalo je glavnom ulicom Severne Mitrovice do mosta na reci Ibar, kako bi pozvale na mir, a povodom situacije nastale oko registarskih tablica.

Žene sa severa Kosova, okupile su se kako bi na miran način iskazale svoje nezadovoljstvo političkim dešavanjima.

Sa govornice koja je postavljena kod kružnog toka, ispred mosta koji deli grad na severni deo sa većinskim srpskim i južni sa većinskim albanskim stanovništvom, okupljenima se obratila organizatorka mitinga Gordana Savić, glavna sestra u KBC-u u Severnoj Mitrovici.

Savić je kazala da su se žene okupile s ciljem da svojoj deci obezbede mir i slobodu.

“Obraćam se svim međunarodnim institucijama koje su ovde po Rezoluciji 1244, KFOR-u, EULEX-u, ambasadorima Kvinte da pomognu, da učine nešto, da makar oslušnu sve ovo što danas imamo da im kažemo da i naša deca nisu različita negoli njihova u njihovim zemljama i moraju da čuju naš glas”, naglasila je Savić.

Ana Vuković iz Zvečana, majka 11 dece, kazala je da kosovski Srbi imaju poverenja u državu Srbiju. Pozvala je međunarodnu zajednicu da “spreči Albina Kurtija da napravi neki haos”.

Svetlana Stević iz južnog dela Kosova, koja organizuje narodne kuhinje u srpskim sredinama kazala je da se danas šalje poruka mira.

Dok se održavao miting u Severnoj Mitrovici, u Briselu se vode razgovori na nivou glavnih pregovarača u pokušaju postizanja dogovora o pitanju registarskih tablica u okviru 48 sati, koliko je pomeren rok za početak izricanja novčanih kazni za vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice.

Iako su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija tražile od kosovskog premijera Albina Kurtija da odgodi odluku o tablicama za deset meseci, Vlada Kosova je 28. oktobra, dva dana pre isteka roka za preregistraciju vozila, odlučila da uvede postepeno sankcionisanje vozila sa srpskim tablicama.

Odmah nakon početka primene prve faza sankcionisanja, 1. novembra, koja se odnosila na izricanje opomena, direktor Policije Kosova za sever Nenad Đurić odbio je da sprovodi tu odluku, pa ga je Priština suspendovala. Potom su 5. novembra predstavnici kosovskih Srba saopštili da napuštaju institucije Kosova na centralnom nivou i sve četiri opštine na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Napustili su i policiju i pravosuđe.

TRT Balkan / agencije