Ovaj saziv Vlade broji i tri ministra bez portfelja.                 Foto: AA

Pre šest meseci, 26. oktobra 2022. godine, formirana je Vlada Srbije, treća na čijem čelu je premijerka Ana Brnabić.

Ovaj saziv vlade zajedno s premijerkom broji 29 članova - 25 resora, kao i tri ministra bez portfelja.

Uoči početka rada Vlade, Brnabić je na zasedanju Skupštine Srbije predstavila ekspoze u kojem je kao prioritete navela pitanje energetike kao i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Priština.

Vezano za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Brnabić je u ekspozeu naglasila da "pre bilo kakvih dogovora o daljim sporazumima o normalizaciji, Briselski sporazum, mora biti u potpunosti implementiran".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je tada da od nove Vlade očekuje da joj interesi Srbije i njenog naroda budu jedini cilj, a da ih rad, znanje i čast uvek vode ka njegovom ostvarenju.

"U ovim teškim i nestabilnim vremenima Srbiji je potrebna vlada koja će znati da sačuva mir, nastavi ekonomski napredak i odbrani nezavisnost i slobodarski duh naše zemlje. Želim vam mnogo uspeha na tom putu", objavio je tada Vučić na svom Instagram nalogu.

Ana Brnabić postala je predsednica Vlade po treći put i to je funkcija koju obavlja od 2017. godine.

Mesto ministra spoljnjih poslova i prvog potpredsednika Vlade pre šest meseci je preuzeo Ivica Dačić, koji je ranije već obavljao funkciju šefa srpske diplomatije i to od aprila 2014. do oktobra 2020. godine.

Pored Dačića, za potpredsednike su izabrani Siniša Mali, koji je nastavio da vodi Ministarstvo finansija, Maja Gojković koja je ostala na mestu ministarke kulture i Miloš Vučević, koji u ovom sazivu vlade vodi Ministarstvo odbrane, a prethodno je obavljavao funkciju gradonačelnika Novog Sada.

Ministarske pozicije i resore iz prethodnog saziva zadržali su ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka pravde Maja Popović, kao i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Pre šest meseci, dotadašnji ministar spoljnjih poslova Nikola Selaković preuzeo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja na čijem čelu se nalazila Darija Kisić, koja u ovom sazivu vodi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Za ministra unutrašnje i spoljne trgovine imenovan je Tomislav Momirović koji je prethodno vodio Ministarstvo građevinstva, saobraćaja i infrastrukture. Dubravka Đedović je sa mesta člana Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke u ovom sazivu preuzela vođenje Ministarstva rudarstva i energetike, dok je resor poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede pripao Jeleni Tanasković, koja se prethodno nalazila na poziciji državne sekretarke u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova,pre šest meseci stupio je Bratislav Gašić, koji je do tada bio rukovodilac Bezbednosno-informativne agencije, dok je za ministra privrede izabran Rade Basta, koji je prethodno bio direktor "Beogradskih elektrana".

U trećoj Vladi koju predvodi Ana Brnabić na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture našao se Goran Vesić, koji je do tada obavljao funkciju zamenika gradonačelnika Beograda.

Za ministarku nauke, tehnološkog razvoja i inovacija izabrana je nekadašnja direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović, dok je dotašanji direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru Husein Memić preuzeo Ministarstvo turizma i omladine.

Dotadašnji šef Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević preuzeo je istoimeno ministarstvo, dok je nekadašnji šef Kancelarije za informacionu tehnologiju Mihailo Jovanović imenovan za ministra informisanja i telekomunikacija.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Tanja Miščević preuzela je resor Ministarstva za evropske integracije, a na čelo Ministrarstva državne uprave i lokalne samouprave došao je Aleksandar Martinović, dugogodišnji poslanik SNS-a.

Za ministra sporta pre šest meseci izabran je Zoran Gajić, nekadašnji trener odbojkaške reprezentacije i predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, dok je Tomislav Žigmanov predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tada preuzeo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Nekadašnja načelnica Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju UKCS, doktorka Danica Grujičić preuzela je Ministarstvo zdravlja.

Ovaj saziv Vlade broji i tri ministra bez portfelja - Edina Đerleka koji je u Vladi zadužen za regionalni razvoj, Novicu Tončeva zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, i Đorđa Milićevića zadoženog za koordinaciju aktivnosti u oblasti državnih odnosa sa dijasporom.

Tanjug