Takođe je pozvala na transparentnost u istragama i utvrđivanje odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra.     Foto: Reuters

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Caroline Ziadeh tokom boravka u Beogradu pozvala je na transparentnost u istragama i odgovornost u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj, kod Zvečana, na severu Kosova.

Kako je saopšteno iz UNMIK-a, specijalna predstavnica Ziadeh je tokom redovnih konsultacija u Beogradu, pozvala na uzdržanost u porukama i akcijama. Tokom sastanaka, Ziadeh je podvukla hitnost deeskalacije tenzija i naglasila potrebu da se obe strane vrate političkom dijalogu u dobroj veri.

Takođe je pozvala na transparentnost u istragama i utvrđivanje odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra.

Specijalna predstavnica Ziadeh se sastala sa srbijanskim političkim liderima i raznim predstavnicima diplomatske zajednice tokom dva dana, uoči predstojećeg sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu na kome će podneti izveštaj kasnije ovog meseca.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, ubijen je jedan kosovski policajac, a dva su ranjena, dok su najmanje tri napadača ubijena. Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste.

TRT Balkan / agencije