Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja uključuje visokokvalitetne, prirodne sastojke s različitim tehnikama skladištenja i kuhanja, također nudi brojne recepte za vegetarijance i vegane.        Foto: AA

Bogati okusi i drevne tradicije plodne geografske regije te obilna gastronomska baština Anadolije slavit će se širom svijeta tokom "Sedmice turske kuhinje" od 21. do 27. maja ove godine.

"Sedmica turske kuhinje", koja se održava treću godinu, obilježit će se brojnim događajima i kampanjama na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turkiye u inostranstvu i u zemlji.

Kroz različite aktivnosti istaknut će se ukusni, zdravi, tradicionalni recepti održive turske kuhinje, bez stvaranja otpada. Ovogodišnji međunarodni događaji će predstaviti jelovnike turske gastronomije u egejskom stilu – dinamičan spoj historije, kulture i prirode ove zemlje.

Egejska obala Turkiye, fantastičan pejzaž zelene i plave boje, privlači pažnju veličanstvenim krajolikom, duboko ukorijenjenom historijom i kulturom zdrave hrane. UNESCO je 2010. godine priznao mediteransku prehranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva.

Posljednjih godina, restorani otvoreni u regiji su dom inovativnih kuhara koji stvaraju kulinarska čuda, dok proizvode koji se uzgajaju na obližnjim poljima donose direktno na stolove održivim metodama proizvodnje.

Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja uključuje visokokvalitetne, prirodne sastojke s različitim tehnikama skladištenja i kuhanja, također nudi brojne recepte za vegetarijance i vegane.

U Bosni i Hercegovini će se nizom aktivnosti obilježiti globalna manifestacija "Sedmica turske kuhinje" u okviru koje će se javnosti predstaviti jela turske Egejske regije. ​​​​​​​

TRT Balkan / agencije