"Odnosi dve zemlje su odlični, ali uvek ima prostora za unapređenje", konstatovano je na sastanku parlamentarnih grupa prijateljstva između Kosova i Severne Makedonije.     Foto: AA

"Odnosi dve zemlje su odlični, ali uvek ima prostora za unapređenje, konstatovano je na sastanku parlamentarnih grupa prijateljstva između Kosova i Severne Makedonije".

Predsednica Grupe prijateljstva sa Severnom Makedonijom Skupštine Kosova Ganimete Musliu je nakon sastanka izjavila da je ovo prvi sastanak dve grupe prijateljstva i razgovarano je o mogućnostima saradnje u budućnosti, počevši od graničnih prelaza, preko zdravstva, obrazovanja i spoljne politike.

"Obe grupe su došle do zaključka da se moramo češće sastajati i usaglašavati naše agende na tačkama gde zaista možemo da sarađujemo kao dve susedne države koje su geografski bliske, ali i prirodno je da je interaktivnost naša dva naroda veoma česta i veoma aktivna", kazala je Musliu.

Musliu je istakla da Severna Makedonija snažno podržava Kosovo u dijalogu sa Srbijom i u međunarodnim organizacijama.

Predsednik parlamentarne grupe Severne Makedonije za saradnju sa Skupštinom Kosova Afrim Gashi kazao je da je zajednički konstatovano da su odnosi dve zemlje odlični, ali da uvek ima prostora za unapređenje.

Gashi je naglasio da je fokus razgovora bio na oblasti u kojima može da se sarađuje i da se unaprede odnosi, a sve u funkciji olašavanja i poboljšanja uslova za što bolji život građana dve zemlje.

"Što budu bolji odnosi naše dve zemlje, to će biti bolje za građane naše dve zemlje i to će biti odraz za naše zemlje i region i bićemo pozitivan primer ili bela tačka Balkana u funkciji našeg zajedničkog evroatalanskog putovanja, integracije u NATO i EU", naglasio je Gashi.

Parlamentarne grupe prijateljstva Kosova i Severne Makedonije danas će primiti i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, kao i predsednica kosovskog Odbora za spoljnu politiku Arberesha Kryeziu.

TRT Balkan / agencije