Na sastanku je potpisan i Sporazum o razumijevanju u oblasti podrške svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnim postupcima za ratne zločine.      Foto: AA

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i glavna tužiteljica Tužilaštva za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković potpisali su Sporazum o razumijevanju u oblasti podrške svjedocima, oštećenim i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnim postupcima za ratne zločine.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine održava se radni sastanak tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu BiH i Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) Srbije, a centralne teme sastanka odnose se na krivično procesuiranje predmeta u kojima dva tužilaštva realizuju saradnju i komunikaciju, razmjenu informacija i dokaza i druge procesne aktivnosti.
Na sastanku je potpisan i Sporazum o razumijevanju u oblasti podrške svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnim postupcima za ratne zločine, koji su potpisali glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić i glavna tužiteljica Tužilaštva za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Navedeno je da će sporazum nastojati žrtvama i svjedocima olakšati učestovanje u sudskim procesima, a takođe će omogućiti bržu i direktniju saradnju dvaju pravosudnih institucija, naročito u oblasti koordinacije aktivnosti povezanih sa svjedocima i žrtvama, koje su neizostavni dio svakog sudskog postupka u predmetima za ratne zločine, a koji se u mnogim predmetima mogu nalaziti u jednoj ili drugoj državi.
Sporazum će olakšati komunikaciju sa svjedocima, organizovanje njihovog svjedočenja, kao i druge aktivnosti koje su direktno povezane s aktivnostima oštećenih osoba u predmetima ratnih zločina.
Tokom posjete i radnog sastanka tužilaca, bit će razgovarano o pomoći i asistenciji u predmetima u kojima dva tužilaštva već ostvaruju komunikaciju i saradnju.

TRT Balkan / agencije