Ovom prilikom, naglašeno je i kako vakcina ima dovoljno, kao i da su na raspolaganju najmlađim stanovnicima.     Foto: AA

"Proces imunizacije protiče u najboljem redu. Pozivamo sve roditelje da vakcinišu svoju djecu, ukoliko to do sada nisu učinili. Imunizacija na ove dvije lokacije se nastavlja i u narednom periodu", istakao je ovim povodom Hasanović.

Dodao je i kako je u protekla dva dana vakcinisano 713 mališana.

Vakcinalni punktovi Vrazova i Saraj Polje danas će raditi do 15 sati.

Ovom prilikom, naglašeno je i kako vakcina ima dovoljno, kao i da su na raspolaganju najmlađim stanovnicima.

"Svaka vakcina i lijek, uključujući i MRP vakcinu, mogu imati neželjena dejstva, ali se ne odobravaju ako je rizik veći od koristi. MRP vakcina prolazi rigorozne kontrole i procjene, sigurna je i rijetke su teške nuspojave. Bolesti od kojih štiti, kao što su morbili, rubeola i zaušnjaci predstavljaju visok rizik od komplikacija. Nuspojave vakcina, poput blage groznice ili osipa, prolaznog su karaktera i ne treba ih smatrati razlogom za preskakanje vakcinacije", poručio je Hasanović.

Zbog povećanog broja oboljelih od malih boginja (morbila) u Sarajevu su u četvrtak otvorena dva posebna vakcinalna punkta gdje će se u narednom periodu vršiti vakcinacija MMR vakcinom, koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole.

Vakcinalni punktovi se nalaze pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje će se vršiti vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je u posljednjih 20-ak godina smanjen broj djece vakcinisane protiv malih boginja.

Prema evidenciji te organizacije, 74 posto djece u BiH primilo je 2000. godine drugu dozu vakcine protiv morbila, dok je 2022. evidentirano 60 posto vakcinisanih.

TRT Balkan / agencije