Reisul-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović se nakon iftara obratio mladima, poručivši im da nikad ne odustanu od cilja, uprkos uspjesima i neuspjesima.     Foto: AA

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović organizovao je u subotu u Sarajevu iftar s više od 1.000 mladih.

Program je počeo izvođenjem ilahija i obraćanjem predstavnika mladih. Amina Kahriman i Rijad Patković poručili su kako ih raduje činjenica da su mladi ljudi u Islamskoj zajednici tokom posljednjih godina posvjedočili ozbiljnijem shvatanju realnog koncepta života, uz fokus na istinske vrijednosti koje nalaže vjera islam.

Poručili su da kao mladi imaju viziju i želju za boljom budućnošću domovine i da, uprkos, mnogim izazovima, vjeruju da postoji nada za promjene i unapređenje.

Međutim, kako su kazali, da bi ove ciljeve postigli, potrebna im je podrška i angažman nadležnih.

U tom kontekstu pozvali su vlasti da se fokusiraju na rješavanje konkretnih problema, da im fokus bude na obnovi i produktivnom radu, jer mladima sa puno ambicija je potrebno samo plodno tlo za realizaciju svojih vizija.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović se nakon iftara, obroka kojim se prekida ramazanski post, obratio mladima, poručivši im da nikad ne odustanu od cilja, uprkos uspjesima i neuspjesima.

"Moguće je da baš u vašem posljednjem pokušaju to bude ono čemu smo se nadali. Imajte u vašim životima uvijek dovoljno vremena za dvoje - za Boga i čovjeka. Neka molitva nikada ne silazi sa vaših usana i neka riječi vašeg brata i sestre nikad ne izlaze iz vašeg uha. Pomozite svakome vašim djelima i rječju jer On, Milostivi, uvijek nadgleda naša djela i čuje naše riječi", rekao je reisul-ulema Kavazović.

Poručio je mladima da je život pun izazova i da svaki od njih moguće savladati ukoliko ih budemo razumjeli kao jednu stepenicu ka uspjehu.

"Tajna uspjeha je u radu, zalaganju, u našim žuljevitim rukama kako su to govorili naši preci", rekao je reis Kavazović mladima, poručivši ima da se drže "Božije riječi i drže Njegovih ajeta".

Dodao je da je ispred mladih budućnost, ali je na njih apelovao da "nikada ne izdaju vjeru i domovinu Bosnu i Hercegovinu".

"Budite uvijek sinovi i kćeri ove zemlje, ali znajte, svaki narod pa i naš, ima svoje slabosti i mane. Borba protiv vlastitih slabosti je samo na nama. Moramo te slabosti poraziti, moramo pobijediti ono što se zove jedinstvo našega naroda. Nemojte nikad spavati, budite uvijek oprezni, jer narod ima dušmane koji vrijebaju svaku priliku da nam naude. Znajte, naši očevi, djedovi, vaši očevi, naša braća i sestre dali su svoje živote za našu slobodu", rekao je reis Kavazović.

Nakon jacije, jedne od pet obaveznih dnevnih molitva, te teravije, molitve u ramazanskim noćima, na programu je i koncert duhovne muzike.

TRT Balkan / agencije