U poslijepodnevnim satima Tekin je posjetio šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, gdje je položio cvijeće i proužio Fatihu.    Foto: AA

Ministar nacionalnog obrazovanja Turkiye Yusuf Tekin, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu i položio cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Tekin, koji boravi u radnoj posjeti BiH, ranije u srijedu posjetio je Internacionalni univerzitet u Sarajevu, gdje se obratio na svečanosti povodom početka nove akademske 2024./2025. godine te obilježavanja 20 godina rada IUS-a, kao i obrazovne ustanove Maarif.

U poslijepodnevnim satima Tekin je posjetio šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, gdje je položio cvijeće i proužio Fatihu.

U pratnji ministra Tekina bili su ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Turkiye Mustafa Guvenc te ataše za obrazovanje Faruk Berat Akcesme.

Ministar Tekin je nakon obilaska mezarja prošetao Baščaršijom gdje se pozdravljao sa bh. građanima.

Turski ministar obrazovanja Tekin posjetio i ”Maarif” škole u Sarajevu

Ministar obrazovanja Republike Turkiye Yusuf Tekin posjetio je i "Maarif" škole u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje boravi u jednodnevnoj službenoj posjeti.

Ministar Tekin je obišao kampus ”Maarif” škola u sarajevskom naselju Mojmilo, gdje je u pratnji ambasadora Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadika Babura Girgina, savjetnika za obrazovanje pri ambasadi Turkiye u BiH Faruka Berata Akcesmea i delegacije, razgovarao sa rukovodiocima i učenicima ovih škola.

Najmlađi učenici ovih škola priredili su svečani doček za Tekina i saradnike s turskim i bh. zastavama i porukama dobrodošlice.    Foto: AA

Ministra obrazovanja Turkiye Tekina učenici "Maarif" škola su ugostili i u školskim klupama gdje su zajedno pratiti prezentaciju o ovoj obrazovnoj instituciji.

Fondacija "Maarif" osnovana je 17. juna 2016. godine i jedina je organizacija koja ima ovlasti da pored Ministarstva obrazovanja u ime Republike Turkiye otvara obrazovne institucije u inostranstvu. U Bosni i Hercegovini ”Maarif” škole su otvorene 2018. godine.

U kampusu Škola „Maarif“ u Sarajevu nalazi se vrtić, osnovna i srednja škola, a nastava se realizira po Nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo na bosanskom, engleskom i turskom jeziku uz najsavremeniju opremu i nastavna pomagala. Učenici imaju podršku i u vidu neformalnog obrazovanja kroz različite centre za edukaciju i učenje stranih jezika, školske sekcije, umjetničke radionice, kulturne programe, sportske aktivnosti i naučno-nastavna putovanja.

TRT Balkan / agencije