Vjernici koji praznike slave po gregorijanskom kalendaru, danas obilježavaju Božić – praznik u kojem kršćani slave rođenje Isusa Krista. Ovaj porodični blagdan uglavnom se slavi u krugu porodice i najbližih.              Foto: AA

U sarajevskoj Katedrali srca Isusova svečanom misom obilježen je najveći katolički blagdan Božić.

Misi, koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH monsinjor Tomo Vukšić, prisustvovao je veliki broj vjernika sa prijateljima i porodicom.

"Svako vrijeme je imalo svoje izazove, tjeskobe, kušnje i probleme, pa i tragedije. Toga, nažalost, sebe nije poštedila nijedna generacija ljudi. No, od svega toga, čovjek najteže proživljava muke koje tište njega osobno i njegove suvremenike. Jer ono što je pripadalo ranijim generacijama, u nama postoji samo na način memorije i traje u obliku pamćanje koje čuvaju pojedinci, porodice, narodi ili arhivi i naučne studije", pojasnio je Vukšić.

Naveo je da se od sadašnjih muka i tjeskoba razlikuje po tome što naša generacija nije lično proživjela ono što je pripadalo drugim vremenima.

"Međutim, usred svega toga, pa i usred velikih tragedija, radost Božića uvijek je velika, najprije zbog iskazane Božje ljubavi i zbog Božjeg poziva upućenog svima da čovjek svojim životom napusti grešnu prošlost i da joj se ne vraća", rekao je Vukšić u obraćanju vjernicima u Sarajevu.

Poručio je da "ratovi, stradanja, nasilje, progoni i izbjeglički valovi i teška sudbina tolikih ljudi koji bježe, nikada se ne bi smjeli događati".

"Ali, nažalost, Kainovski sindrom nikada nije nestao iz nakana, razmišljanja i ponašanja nekih ljudi. Ali, uprkos tome, ne samo da nam Isus može biti utjeha i izvor nade i vjere, već on to jeste", rekao je Vukšić.

Dodao je da u skladu sa Isusovim naukom, zadaća vjernika je pomagati ljudima koji trpe, te moliti i činiti da bude zaustavljeno svako nasilje i zla nakana.

Vjernici koji praznike slave po gregorijanskom kalendaru, danas obilježavaju Božić – praznik u kojem kršćani slave rođenje Isusa Krista. Ovaj porodični blagdan uglavnom se slavi u krugu porodice i najbližih.

TRT Balkan / agencije