Kroz sveobuhvatan pristup ženskom zdravlju ovo će biti resurni centar informacija i pružanja psihosocijalne podrške za oboljele žene.     Foto: AA

U Sarajevu je danas otvoren prvi Centar za osnaživanje zdravlja žena u Bosni i Hercegovini – Think Pink Centar.

Kroz sveobuhvatan pristup ženskom zdravlju ovo će biti resurni centar informacija i pružanja psihosocijalne podrške za oboljele žene, edukativni centar o prevenciji bolesti, a sve u skladu sa evropskim i svjetskim smjernicama i preporukama.

Aktivnosti u centru koji se nalazi na Trgu fra Grge Martića 4 počinju već od ponedjeljka. Među njima bit će psihoterapija, konsultacije sa medicinskim stručnjacima, tjelovježba, te nutricionističko savjetovanje o prehrani prilagođenoj onkološkim pacijenticama.

Oboljelim ženama će jednom sedmično biti omogućeno da preuzmu besplatne perike na korištenje ili pokrivala za glavu. Određeni broj silikonskih proteza bit će dostupan pacijenticama kao i paketići prve pomoći za žene operisane u zadnjih godinu dana.

Također, planirano je da Think pink Centar pruža usluge navigacije pacijentica oboljelih od karcinoma dojke sa područja drugih kantona, a koje su primorane doći na liječenje u Sarajevo. Centar će tim pacijenticama pružati tehničko – logističku podršku tokom liječenja, u ovisnosti od smještajnih kapaciteta kojima raspolaže. Sve usluge će biti besplatne. U Centru će se održavati i susreti Think pink mreže koja okuplja udruženja oboljelih iz cijele Bosne i Hercegovine. Planirano je i održavanje stručnih skupova, a prvi u nizu je sastanak onkoloških sestara iz pet onkoloških centara u BiH.

Nela Hasić, regionalna direktorica organizacije "Think pink – zajedno smo jedno", kazala je da im se ostvario san nakon skoro 20 godina predanog rada, aktivnosti, pomijeranja granica...

"To je bio dugogodišnji san, da od projekta, aktivnosti i organizacije krenemo u stvaranje institucije. Da napravimo nešto što će udariti temelje i trajati dugo godina. Nešto što će biti servis građankama Bosne i Hercegovine dugo vremena. Ali ne samo ženama koje su oboljele od karcinoma, ovo je primarno za njih, nego i zdravim ženama", izjavila je Hasić.

Kako je kazala, plan je da njihove aktivnosti podijele u dva dijela.

"Sve što smo do sada radile, nastavit ćemo da radimo, dakle, besplatne preglede, psihosocijalnu podršku, mamografske preglede, konferencije... Ali uvodimo i nove komponente. Jedan dio se tiče direktne usluge za pacijentice koje su se već susrele sa dijagnozom. Trudit ćemo se da pružamo usluge koje se tiču poboljšanja kvaliteta života. Dakle, tretmani, dijagnostika, to se dobija u medicinskim ustanovama, ali nastavak toga će moći da dobiju kod nas", pojasnila je Hasić.

Istakla je da sljedeće sedmice počinje grupa za grupnu i individualnu terapiju sa psihologom, tjelovježba, konsultacije sa medicinskim stručnjacima, uvode i nutricionističko savjetovalište, a bit će i radionice.

"Obezbijedili smo i donaciju od oko 150 perika i žene će jednom sedmično moći da dođu ovdje, isprobaju ono što im odgovara, a tu su i pokrivala za glavu, i da dobiju to na korištenje, skupa sa paketićima prve pomoći za žene koje su operisane u posljednjih godinu dana", naglasila je Hasić.

Drugi dio centra, koji će biti multifunkcionalan, je saradnja sa medicinskim stručnjacima.

"Ovdje će se održavati stručni sastanci. Prvi sastanak je sa onkološkim sestrama iz pet onkoloških centara u Bosni i Hercegovini, a sve u cilju unapređenja dijagnostike i tretmana, puta pacijenta i sličnih stvari. Ovo će biti mjesto gdje će se održavati naši redovni sastanci. Potrudit ćemo se da ovo bude mjesto gdje ćemo poboljšati navigaciju kroz sistem zdravstvenih usluga za pacijente u Bosni i Hercegovini", pojasnila je Hasić.

Naglasila je da je ovo prvi centar ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

"Postoje udruženja pacijentica u mnogim gradovima, koja lokalno izvanredno djeluju i rade, ali ovakav centar je prvi. Sve žene, bez obzira na mjesto stanovanja, da li imaju zdravstveno osiguranje, uvijek mogu doći ovdje i sve usluge dobiti besplatno", dodala je Hasić.

Općina Stari Grad ustupila je prostor na atraktivnoj lokacija u Sarajevu i prepoznala važnost ove inicijative, te značaj jedinstvene ustanove ovog tipa.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić na otvaranju centra je rekao da se radi o prostoru od 122 kvadratna metra.

"Nije ovo jedino udruženje koje mi pomažemo. Pomažemo mi jako puno sličnih udruženja u Sarajevu koje su od značaja ne samo za opštinu, Kanton Sarajevo, nego i za Federaciju i Bosnu i Hercegovinu. Žene koje nisu u mogućnosti da sebi obezbijede ne samo smještaj nego i ostale adekvatne postliječničke tretmane, moći će da dođu u ovaj prostor gdje će im to biti obezbijeđeno", pojasnio je Hadžibajrić.

U Bosni i Hercegovini nema tačnih podataka o broju žena oboljelih od karcinoma dojke, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.500 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

TRT Balkan / agencije