Delegacije su položile cvijeće na spomenik u Parku prijateljstva i učenjem Fatihe odale počast azerbejdžanskim šehidima koji su položili živote u ratu za oslobađanje Karabaha.     Foto: AA

U organizaciji Ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini danas je u Parku prijateljstva u Sarajevu obilježen Dan pobjede koji se u Azerbejdžanu obilježava povodom druge godišnjice oslobađanja azerbejdžanske teritorije u Karabahu koja je bila pod višedecenijskom armenskom okupacijom.

Skupu su prisustvovali ambasador Azerbejdžana Vilayat Mukhtar oglu Guliyev, ambasador Turkiye Sadik Babur Girgin, ambasador Palestine Rezeq Namoura, ambasador Indonezije Roem Kono, kao i brojni predstavnici institucija Turkiye, predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac i učenici Maarif škola u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo).

Delegacije su položile cvijeće na spomenik u Parku prijateljstva i učenjem Fatihe odale počast azerbejdžanskim šehidima koji su položili živote u ratu za oslobađanje Karabaha.

Prigodne odlomke iz Kur'ana i dovu je proučio ataše za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turkiye u BiH Yunus Keles.

Azerbjdžanski ambasador u BiH Guliyev istakao je da je ovo veoma važan dan u modernoj historiji Azerbejdžana koji se slavi kao Dan pobjede i oslobođenja Karabaha.

“Naša hrabra vojska je prije dvije godine oslobodila Karabah uz podršku Turkiye i drugih saveznika. Sada je Azerbejdžan otvoren za mir, razvoj i prosperitet u Južnom Kavkazu. Spremni smo razgovarati i graditi mir sa Armenima i našim drugim susjedima jer je to naš zajednički interes“, kazao je Guliyev.

On se posebno zahvalio Republici Turkiye i njenoj vojsci koja je u ratu za oslobađanje Karabaha ponovo potvrdila kakav je prijatelj te je dodao da je to bila zajednička pobjeda.

Turski ambasador u BiH Sadik Babur Girgin kazao je da je ovaj program znak podrške i solidarnosti Turkiye sa Azerbejdžanom kao i podrške njegovom suverenitetu i nezavisnosti.

Ambasador Girgin je odao počast svim šehidima Turkiye, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Palestine i drugih prijateljskih zemalja.

Na današnji dan 2020. godine azerbejdžanska vojska je ušla i oslobodila Šušu, strateški važan grad i simbol Karabaha, koji je blizu 30 godina bio pod armenskom okupacijom.

Nakon napada armenske vojske na pogranična azerbejdžanska naselja u Karabahu, azerbejdžanska vojska je 27. septembra 2020. godine krenula u kontranapad i rat za oslobađanje više od 300 naseljenih mjesta Karabaha trajao je 44 dana. Ulazak azerbejdžanske vojske u Šušu doveo je do rasula u redovima armenske vojske, a vlasti Armenije su 10. novembra 2020. godine potpisale deklaraciju u kojoj je ta zemlja priznala poraz i obećala da će povući svoju vojsku i iz regija Agdam, Kelbajar i Lačin.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev proglasio je 8. novembar, odnosno datum oslobođenja Šuše, Danom pobjede.

Grad Šuša je kruna Karabaha, sveto i drago mјesto za azerbejdžanski narod. Grad će ove godine proslaviti 270. godišnjicu postojanja, a prošao je značajan razvojni put i odigrao izuzetnu ulogu u kulturnom i društveno-političkom životu Azerbejdžana i kompletnog Južnog Kavkaza.

Danas se u gradu Šuša, koji je proglašen kulturnom prijestolnicom Azerbejdžana, provode gigantski projekti za vraćanje autentičnog historijskog izgleda grada. Kao dio projekta obnove izgrađen je u kratkom roku Generalni plan grada Šuša, vraćen je prvobitni izgled bisti velikog pjesnika Molla Panah Vagifa i kompleksu njegovog muzeja i mauzoleja, otvorena je spomen kuća Bulbul i spomenik Uzeiru Hadžibejliju, završena je restauracija mnogih drugih historijskih, vjerskih i arhitektonskih spomenika.

Oživljavanje muzičkog festivala Kharybulbul na Jidir Duzu i ponovno održavanje Dana poezije Vagifa ispred njegovog grandioznog mauzoleja također ukazuju na to da se Šuša ubrzano obnavlja.

S obzirom na historijski značaj, visoku kulturnu i duhovnu vrijednost grada za azerbejdžanski narod, predsjednik Ilham Aliyev proglasio je 2022. godinu “godinom grada Šuša“ u Republici Azerbejdžan.

TRT Balkan / agencije