Uskoro se očekuje rekonstrukcija kompletnog objekta Hitne pomoći.       Foto: AA

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk posjetio je Javnu ustanovu Zavod za hitnu medicinsku pomoć "Prim. dr. Silva Rizvanbegović", gdje je s direktoricom Jasnom Husejinbegović-Musić i uposlenicima obišao zgradu, razgovarao o kapacitetima ove ustanove, te o unapređenju zdravstvene zaštite za građane KS-a.

Kako je istaknuto tokom posjete, u Hitnoj pomoći je od nedavno po prvi put u funkciji najsavremeniji višenamjenski ultrazvučni aparat, što će dodatno unaprijediti uslugu i omogućiti bolju brigu o pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Osim toga, okončan je tender za nabavku novog RTG aparata, dok se u ovoj godini očekuje početak radova na kompletnoj rekonstrukciji zgrade Hitne pomoći.

Uk je tokom posjete naglasio da će Vlada KS nastaviti s podrškom zdravstvenim ustanovama.

"Opredjeljenje Vlade KS i jedan od prioriteta je unapređenje zdravstvene usluge građanima, kroz nabavku neophodne opreme, kadrovsko kapacitiranje i poboljšanje uslova rada. Drago mi je vidjeti da je u Hitnoj pomoći u funkciji ultrazvučni aparat koji će poboljšati uslugu i osigurati potpuniju brigu o pacijentima", rekao je Uk.

Direktorica Husejinbegović-Musić zahvalila se Uku na posjeti naglasivši izuzetnu saradnju koju imaju s Vladom KS-a i Ministarstvom zdravstva koji Hitnoj pomoći pružaju neizmjernu podršku.

"Osim ultrazvučnog aparata kojeg smo nabavili zahvaljujući sredstvima Vlade KS, uskoro ćemo na raspolaganju imati i novi rendgen aparat, dok nam do kraja sedmice stižu novi aparati za laboratoriju. Ponosni smo da možemo najaviti da će danas biti objavljen i tender za rekonstrukciju kompletnog objekta Hitne pomoći. Radi se o prvoj obnovi nakon izgradnje zgrade", istakla je Husejinbegović-Musić.

TRT Balkan / agencije