Takmičenje se održava danas i sutra.     Foto:AA

U Sarajevu je u subotu počelo 16. takmičenje u hifzu i tilavetu za područje Bosne i Hercegovine, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Suorganizator takmičenja je Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja države Katar.

Hifz, inače, znači proces pamćenja teksta iz Kur’ana, svete knjige muslimana, cijelog ili djelimice. U prevodu hifz ima značenja: čuvanje, zaštita, pamćenje, memorisanje. Osoba koja nauči napamet tekst Kur’ana dobiva titulu hafiza, što bi u prevodu značilo čuvar Kur’ana.

Svečanosti otvorenja takmičenja prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predstavnici Rijaseta, te predstavnici Ministarstva vakufa i islamskih pitanja države Katar kao suorganizatori.

Reisu-l-ulema Kavazović, koji je takmičenje proglasio otvorenim, govorio je o značaju hifza i samog Kur’ana u životima bosanskih muslimana, ističući kako je to “uvijek bila najznačajnija knjiga koju smo u našim kućama držali na najvišem nivou, na najvišim rafama”.

Podsjetio je kako su u vremenu dok je pohađao Gazi Husrev-begovu medresu (1979. do 1983.) u medresi tada bili jedan ili dva hafiza, i uglavnom su bili iz Makedonije. Iz Bosne i Hercegovine skoro da nije bilo hafiza.

“Mi sada, skoro svake godine, imamo iz 30 do 40 hafiza, koji polože pred našom Komisijom Rijaseta Islamske zajednice. Dakle, 80-ih godina imali smo jedva dvojicu, sada imamo 40 hafiza svake godine. Sve ovo govori ustvari kolika je ljubav našeg čovjeka u Bosni i Hercegovini za Allahovom riječju”, zaključio je Kavazović.

Predsjednik Organizacionog odbora i član ocjenjivačke komisije hfz. Mensur Malkić kazao je novinaru Anadolu kako će se ove godine takmičenje odvijati u četiri kategorije, hifzu cijelog Kur’ana, hifzu 15 džuzova, hifzu pet džuzova, i nova kategorija ove godine je tilavet (pravilno i lijepo učenje Kur’ana).

“Ove godine prijavljen veći broj takmičara jer je i više kategorija, tako da ove godine imamo 44 takmičara. Mi ćemo na osnovu ovog takmičenja vršiti izbor predstavnika BiH na internacionalna takmičenja koja će uslijediti”, poručio je Malkić.

Jedan od takmičara Abdullah Tričić, hafiz je iz Bihaća, drugi put učestvuje na takmičenju na nivou Bosne i Hercegovine. Tričić je rekao kako je kao i kod većine takmičara njegov cilj i očekivanje od ovog takmičenja što bolje naučiti sure, kur’anski tekst, odnosno, kako je kazao, biti “što bolji i što jači hafiz”.

Na pitanje šta za njega predstavlja hifz, odnosno zašto je odlučio naučiti Kur’an napamet, Tričić kaže kako je sve to počelo od malih nogu, iz porodice, odnosno kako je tako odgajan.

“U porodici od malih nogu se učio Kur’an, odgajalo se uz Ku’ran, slušao se Ku’ran i tako sam ja krenuo tim stopama, nastavio sam to u medresi i naravno kasnije odrastanjem razumio određene stvari, shvatio svrhu i zašto se uči Kur'an, odnosno da je to prvenstveno zbog nagrade Uzvišenog Allaha. Allah daje bereket i blagoslov onome koji uči Ku’ran, koji se druži sa Kur’anom i onome koga Kur’an vodi”, rekao je Tričić.

Takmičenje se održava danas i sutra.

TRT Balkan / agencije