Obilježavanju je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima predstavnici lokalnih vlasti, saradnici ustanove iz obrazovnog, zdravstvenog, socijalnog sektora te donatori i prijatelji ustanove.    Foto: AA

Kantonalna javna ustanova (KJU) "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Sarajevo upriličila je danas prijem povodom obilježavanja 123. godišnjice svog postojanja i rada.

Obilježavanju je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima predstavnici lokalnih vlasti, saradnici ustanove iz obrazovnog, zdravstvenog, socijalnog sektora, te donatori i prijatelji ustanove.

Tarik Smailbegović, direktor KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Sarajevo, izjavio je da ova ustanova ima dugu tradiciju i, kako je kazao, odolijeva svim izazovima tokom godina.

"Današnji dan je bitno čestitati uposlenicima, ljudima koji rade s djecom, mladima koji imaju ogromno iskustvo i sve svoje napore ulažu, čak i privatni život žrtvuju, kako bi djeca imala sretnije djetinjstvo", rekao je Smailbegović.

Istakao je da Dom na Bjelavama ide snažno u pravcu transformacije u smislu otvaranja novih usluga. Otvorili su tri mala porodična doma u gradu, gdje djeca žive u ambijentu koji je bliži porodičnom, a imaju i servis za podršku porodicama i djeci.

"Također imamo i uslugu dnevnog centra, gdje djeca na dnevnoj bazi budu smještena u domu kada Centar za socijalni rad procijeni da je neka porodica ugrožena od razdvajanja", rekao je Smailbegović.

Kako je kazao, u Domu je trenutno 88 štićenika smještenih u prihvatilištima, odnosno odjeljenjima u skladu s uzrastom, te sedam studenata.

"U duhu transformacije trudimo se imati što više drugih usluga koje poboljšavaju kvalitet života djece u porodici, a i kad dođu do smještaja da ta prilagodba bude što jednostavnija", rekao je Smailbegović.

Bilal Kovačević, koji je u Domu na Bjelavama bio do svoje 17 godine, a potom je prešao u Kuću za mlade, kasnije i u studentski centar, smatra da je "život u domu bolji od onog u biološkim porodicama", zahvaljujući kolektivu koji o njima brine i uslovima koji su im obezbijeđeni.

Kovačević ističe da su djeca iz doma stigmatizirana zbog čega je 2020. godine, zajedno s još nekoliko mladih osoba, pokrenuo Udruženje za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini "Iuventus" kako bi se, kako je kazao, njihov glas čuo i izvan domova.

"Pokrenuli smo nekoliko inicijativa, od kojih se najvažnije tiču stipendiranja djece. Imamo slučajeva da djeca u nekim domovima uopšte nemaju stipendiju, a da neka imaju. Naš primarni cilj je da sva djeca imaju istu stipendiju", rekao je Kovačević, ističući da udruženje nastoji izvršiti aktivnosti koje Dom nije u mogućnosti.

Dodao je da je cilj udruženja da pomogne djeci u dječijim domovima, hraniteljskim porodicama i socijalnougroženim porodicama.

“Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo osnovan je 1900. godine. Dom se nalazio na više lokacija u gradu Sarajevu, da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao samo na jednoj lokaciji na Bjelavama, gdje se i danas nalazi. Dugi niz godina dom je mijenjao nazive, tačnije u periodu od 1966. godine do 1992. godine dom je nosio naziv “Ljubica Ivezić”, a od 1997. godine dom je poslovao pod nazivom JU Dječiji dom Bjelave.

Sadašnji naziv ove ustanove je KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo.

Djelatnost ovog doma odnosi se, prije svega, na pružanje usluga cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometan porodičnim prilikama, kao i prihvat trudnica i prvorotkinja s djecom do šest mjeseci starosti.

Korisnici usluga doma su djeca do navršenih 18 godina života, na prijedlog Centra za socijalni rad. Dom prima i djecu kojoj je potrebno obezbijediti završetak započetog školovanja.

TRT Balkan / agencije