Pred skupštinskim odborom je rečeno da je Telekom u 2016. godini imao gubitak od 51 miliona evra, dok je 2023. ova kompanija ostvarila dobit od oko 6 miliona evra.            Foto: AA

Ministarka ekonomije Kosova Artane Rizvanolli izjavila je da je Telekom Kosova, preduzeće koje je počelo da ostvaruje profit nakon niza godina poslovanja sa gubicima.

Rizvanolli je podnoseći izveštaj o realizaciji projekata njenog Ministarstva za 2023. godinu i planovima za 2024. godinu pred skupštinskim Odborom za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, govorila o poslovanjima javnih preduzeća.

„Što se tiče nekih preduzeća koja su postigla veliki uspeh, Telekom Kosova je definitivno jedno od njih, rekla bih prvi i najuspešniji u tom pogledu. Prvo je krenuo u restrukturiranje, započeo ozbiljne investicije koje idu dobro, u modernizaciju mreže, u promeni koda 383, u proširenje mreže, a nedavno je raspisan tender za proširenje mreže optički kablova na celom Kosovu. Trudićemo se da svima omogućimo pristup Telekomovom kablovskom operateru“, naglasila je Rizvanolli.

Pred skupštinskim odborom je rečeno da je Telekom u 2016. godini imao gubitak od 51 miliona evra, dok je 2023. ova kompanija ostvarila dobit od oko 6 miliona evra.

Ministarka Rizvanolli je pomenula i Ibar Lepenac, kao još jedno javno preduzeće koje je poslednjih godina počelo ponovo da ostvaruje profit.

„Preduzeće Ibar Lepenac je niz godina imalo gubitak od oko 2 do 3 miliona evra, dok je prvi put od 2008. godine, prošle godine ostvarilo dobit. Tu je ključno bilo upravljanje prodajom električne energije do 2021. i u jednom delu 2022. godine“, naglasila je Rizvanolli.

Ministarka ekonomije je rekla da je došlo do povećanja fakturisanja i naplate u svim regionalnim vodovodnim preduzećima.

Rizvanolli je rekla da je za 2023. godinu očekivana dobit javnih preduzeća bila 10 miliona evra, a da li je to i ostvareno znaće se kada se objave detaljniji revizorski izveštaji za javna preduzeća.

TRT Balkan / agencije