Požarna linija dugačka je oko tri kilometra, a helikopteri oružanih snaga BiH dosad su napravili deset preleta nakon čega su se zaputili po gorivo.     Foto: AA

Požar koji je jučer zahvatio borovu šumu na području Boračkog jezera i dalje je aktivan, iako trenutno nema značajnijeg širenja vatrene stihije.

Na terenu su pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci Grada Konjica, a u pomoć su im stigli i helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Jučer su sva tri člana Predsjedništva BiH dala saglasnost da Oružane snage BiH, odnosno helikopterske jedinice krenu u akciju gašenja požara kod Boračkog jezera.

Iz Civilne zaštite su naveli da u ovom trenutku nisu ugrožena naselja, te da je najvjerovatniji uzrok požara ljudski faktor.

Na području Čapljine i Čitluka vatrogasci se već treći dan bore sa vatrenom stihijom koja je izbila na području Šurmanci i proširila se potom u više smjerova.

Tamošnjim vatrogascima u gašenju požara također pomaže helikopter Oružanih snaga BiH.

Iz Vatrogasne jedinice Čapljina istakli su da je jutros najkritičnije bilo ispod brda Zoljevac, gdje je vatra ugrozila porodične kuće, pa su u gašenju pomagale i oružane snage naletima helikoptera.

Požarna linija dugačka je oko tri kilometra, a helikopteri oružanih snaga BiH dosad su napravili oko deset preleta, nakon čega su se zaputili po gorivo. Zbog toga je Civilna zaštita Federacije BiH odlučila cisternu goriva iz Sarajeva poslati za Hercegovinu.

Iako je već nastupila sezona požara, kao i prethodnih godina, Federacija BiH ni ove godine nije nabavila kanadere ili zračne traktore, koji bi zasigurno bili od velike pomoći u gašenju požara.

Hrvatska borbu započela prije BiH

Hrvatska se, kao i prethodnih godina, također suočava sa požarima. U srijedu je veći požar izbio u Zatonu kod Šibenika i proširio se do Raslina i Vodica te na istočnom dijelu praktično došao do šibenskog urbanog područja. Sva naselja ostala su bez električne energije, a bilo je i nestašica pitke vode. Požar su gasili dva kanadera i više od dvije stotine vatrogasaca, ali i deseci dobrovoljaca, pa je njegovo širenje zaustavljeno.

Požar u Zatonu i vodičkom zaleđu još uvijek nije lokaliziran, ali je pod nadzorom, a na terenu dežuraju vatrogasci. Zračne snage su povučene, a posljednji kanader je tamo bio jučer u 17.46 sati, a oko 18 sati je povučena i vojska.

Nema otvorene vatre na terenu i trenutno se radi na sanaciji požarišta te vatrogasne i zračne snage i dalje nastavljaju s gašenjem kako bi požar bio u potpunosti lokaliziran. Prema trenutnoj procjeni, izgorjelo je oko 3.300 hektara trave, niskog raslinja, makije, crnogorice, bjelogorice te poljoprivrednih površina, kazali su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

TRT Balkan / agencije