Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da je potraga za međunarodnom krivičnom pravdom putovanje koje nikada ne prestaje.     Foto: AA

Na presudu Apelacionog vijećea Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove kojom su bivši čelnici Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina, reagovali su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, ali i žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Bećirović: Blizu smo utvrđivanju pune istine o agresiji na RBiH

Riječima "danas je važan dan za Bosnu i Hercegovinu, regiju, Evropu i svijet", član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je počeo obraćanje medijima i poručio da nevine žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu nikada ne smiju biti zaboravljene.

"Iza nas je 30 godina historije Haškog tribunala. Na temeljima presuda ovog tribunala moramo nastaviti zajedničko putovanje ka pravdi i istini. Današnjom konačnom presudom čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišiću i Simatoviću blizu smo utvrđivanju pune istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu", kazao je Bećirović.

Naglasio je da je potraga za međunarodnom krivičnom pravdom putovanje koje nikada ne prestaje.

"Osnivanje Tribunala imalo je pravni, historijski, civilizacijski i moralni značaj. Haški tribunal je ostavio ogromnu arhivu o počinjenom genocidu, zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima", rekao je Bećirović te dodao:

"U Haškom tribunalu održano je 10.800 dana suđenja, a svjedočilo je preko 4.600 svjedoka, ukupno je izrečeno skoro 1.500 godina zatvora, sedam doživotnih kazni. Tribunal nije sudio narodima već je utvrđivao individualnu odgovornost. Vjerujemo da danas nakon i ove presude političari iz susjednih država ali i neki iz Bosne i Hercegovine moraju shvatiti da se politika sile, agresije, genocida i zločina ne isplate i da uvijek postoje mehanizmi koji sankcioniraju takve politike", kazao je.

Bećirović je istakao da istina o počinjenom genocidu i naslijeđu Haškog tribunala ostaju trajna opomena čovječanstvu.

"Tribunal je potvrdio i pravnu prirodu rata vođenog protiv RBiH. Presudama Haškog tribunala dokazano je da je riječ o međunarodnom oružanom sukobu. Susjedne države su vodile rat za teritorije s ciljem stvaranja Velike Srbije, a u jednom periodu rata i Velike Hrvatske. Ove činjenice su utvrđene u osam pravosnažnih presuda Tribunala", rekao je Bećirović te dodao:

"Današnja presuda Stanišiću i Simatoviću važna je jer su pravosnažno osuđeni dvojica bivših šefova srbijanske Sigurnosne službe. Posebna važnost ove presude je u činjenici da su najviši čelnici srbijanske Sigurnosne službe pravosnažno osuđeni za zločine i umiješanost u agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu", kazao je Bećirović.

Komšić: Ako se nagradi projekat "srpskog sveta", ova presuda ostaje mrtvo slovo na papiru

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je rekao da je presuda Stanišiću i Simatoviću konačna pravna osuda projekta Velike Srbije.

"Iza tog projekta su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog 'srpskog sveta' iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije. Između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na Zapadnom Balkanu, gdje mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tome smislu. Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika 'srpskog sveta' nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako", kazao je Komšić, napominjući:

"Da nije tako, to znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat 'srpskog sveta', koji je samo nastavak projekta Velike Srbije. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom", rekao je Komšić te dodao:

"Ipak, nadam se da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, neće pribjeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen. U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru", kazao je Komšić.

Bivši logoraš Duratović: Potvrda da su sve strukture vlasti tadašnje Srbije bile uključene u ratne zločine i agresiju

"Najvažnije je da je utvrđen međunarodni sukob, da se nije radilo o građanskom ratu" izjavila je za Anadoliju Nusreta Sivac, aktivistkinja za ljudska prava i članica Udruženja "Izvor" u Prijedoru, povodom današnje presude.

Nusreta Sivac, bivša logorašica, je istakla da joj se saznanje o presudi poklopilo s povratkom sa obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru.

"Pozdravljam ono što sam ja i sve žrtve strašnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini dočekali da Rezidualni mehanizam konačno u presudi utvrdi, pored onih svih zločina za koje su odgovorna ova dvojica i da je u BiH bio međunarodni sukob, naravno i u Hrvatskoj", rekla je Sivac.

Istakla je da neće govoriti o visini kazne, jer su žrtve strašnih zločina uvijek nezadovoljne sa visinom kazne.

Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka i potpredsjednik Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska rekao je da konačno i sa najviše sudske instance na međunarodnom nivou stigla i zvanična potvrda da su ipak tadašnje vlasti Srbije, Služba državne bezbjednosti Srbije, "samim tim i sve strukture vlasti bile uključene u ratne zločine i agresiju na BiH, kao i u Hrvatskoj."

"Ovo je potvrda međunarodnog nivoa da je Srbija bila itekako uključena u organizaciju, pripremanje, naoružavanje, logističku, materijalnu i ljudsku podršku, kadrovsku, oficirsku - agresije na BiH. Ostaje opet gorka pilula za žrtve agresije iz Prijedora. Prijedor ni u ovoj presudi nije spomenut kao mjesto najtežih oblika ratnih zločina što je dokazano i sa najvećim brojem presuda do sada za počinjene ratne zločine kako na međunarodnom sudu u Hagu, tako i na Sudu BiH", rekao je Duratović.

On je dodao da će se okončati svi veliki procesi, a da će "Prijedor ipak ostati kao neka sredina u kojoj nisu baš po njihovom mjerilima počinjeni takvi oblici zločina i da su ovdje sve desilo u organizaciji lokalnih Srba, ili lokalnih vojnih jedinica i tadašnjih vlasti u Prijedoru, bez bilo kakvog uticaja bilo koga sa strane.

"Evidentno je, kao što je i u ovoj presudi navedeno da su itekako bili umiješani i srbijanska obavještajna služba i sam vrh Srbije tada u sve što se dešavalo u BiH ali i kod nas u Prijedoru", rekao je Duratović.

MMKS: Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Prema optužnici Haškog tribunala iz 2008. godine, Stanišić i Simatović su terećeni da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Presudu je donijelo peteročlano Vijeće Mehanizma na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Gracielom Gatti Santanom te sudijama Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar i Claudia Hoefer. Simatović je izricanje presude slušao u sudnici, dok je Stanišić pratio video vezom iz pritvorske jedinice u Hagu.

Današnjom presudom, ukinute su prvostepene kazne od po 12 godina i Stanišić i Simatović su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

TRT Balkan / agencije