Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miroslav Alempić je rekao da su ovakvi događaji mesto za razmenu iskustava o ovoj važnoj temi.     Foto: AA / Photo: Reuters Archive

U prostorijama studijskog programa Turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici Ambasada Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini, a posredstvom Ureda za obrazovanje i uz pomoć Instituta “Yunus Emre”, organizirala je radionicu umjetnosti “ebru” u okviru koje je prezentirana drevna turska vještina slikanja na vodi.

Šefica Studijskog programa Turski jezik i književnost Edina Solak kazala je da je radionica imala i svečani karakter jer su predstavnici Ambasade Republike Turkiye i Instituta “Yunus Emre” uručili prigodne poklone studenticama u znak zahvalnosti za pomoć koju su one pružile u pripremi i organizaciji Dječijeg festivala koji je održan u Gradskoj areni “Husejin Smajlović“ 9. maja 2023. godine.

Slikanje na vodi privuklo je veliku pažnju studentica koje su bile oduševljene činjenicom da su u toku radionice uspjele savladati osnovne tehnike ove drevne turske umjetnosti, što im je omogućilo da pokažu svoju kreativnost te da naslikaju svoje prve ”ebru” radove.

TRT Balkan / agencije