Prošlog septembra Albanija je potpisala trogodišnji ugovor s američkom kompanijom Satellogic USA Inc. za "namjensku satelitsku konstalaciju".      Foto: AA

"Albanija je lansirala svoje prve satelite u svemir", saopštio je albanski premijer Edi Rama.

Albanija-1 i Albanija-2 bile su među 114 satelita podignutih u orbitu na raketi SpaceX Falcon 9 koja je poletjela s Cape Canaverala na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, pružajući u realnom vremenu vitalne podatke o brojnim ključnim aspektima održivog razvoja", objavio je Rama na društvenim mrežama.

Prošlog septembra, Albanija je potpisala trogodišnji ugovor s američkom kompanijom Satellogic USA Inc. za "namjensku satelitsku konstalaciju".

U izjavi nakon finaliziranja ugovora vrijednog šest miliona dolara, kompanija je saopštila da će Albaniji dati "prioritetni pristup" dva satelita.

"Satellogic će omogućiti Albaniji da se pozabavi hitnim pitanjima koja uključuju upravljanje poljoprivredom, ilegalne usjeve, aktivnosti nelegalne gradnje, upravljanje saobraćajem, praćenje šumskih požara, sigurnosti granica i životne sredine", naveli su u saopštenju.

TRT Balkan / agencije