Protestna šetnja u Sarajevu zbog ubistva žene u Bihaću

Protestna šetnja u Sarajevu zbog ubistva žene u Bihaću

Tražimo nultu toleranciju na bilo kakvo nasilje, poručile su učesnice protesta.
U poruci su navele i da žene nisu ničije vlasništvo i da su bučne i odlučne u svojoj borbi.      Foto: AA

U Sarajevu je danas održana mirna protestna šetnja zbog svirepog ubistva koje se desilo u utorak u Bihaću, gdje je suprug usmrtio svoju suprugu.

Povodom novog slučaja femicida, u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine danas su organizirane protestne šetnje s porukom “Naš bol je vaš sram“.

U Sarajevu je nekoliko stotina građanki i građana učestvovalo u protestnoj šetnji od Trga oslobođenja - Alija Izetbegović do Vječne vatre.

Jedna od učesnica skupa, Aida Daguda, izjavila je da je tu kao građanka kako bi izrazila protest zbog nasilja u društvu te je pozdravila to što se danas održavaju slični protesti u blizu 20 gradova širom Bosne i Hercegovine.

“Zaista imamo femicid u Bosni i Hercegovini i u regiji i mislim da mi kao društvo moramo solidarno učiniti nešto kako bismo imali pravednije kazne za nasilnike i za ubice. Društvo i država trebaju uspostaviti pravi zakonski okvir koji će predviđati puno strožije kazne za ovakve vrste zločina“, kazala je Daguda.

Kao učesnica se nada da će svi zahtjevi organizatora naići na sluh u nadležnim institucijama, ali i u društvu, da ljudi ojačaju svijest o tome šta je dopustivo, a šta nije.

“Tražimo nultu toleranciju na bilo kakvo nasilje“, poručila je ona.

Zajedno, tu smo da kažemo - dosta!


Poziv na proteste objavila je jučer Faceboook grupa “Nisam tražila“, a grupa aktivistica zajednički je pročitala poruku u kojoj je navela da je od 2017. godine ubijeno najmanje 60 žena.

“Zajedno, tu smo da kažemo - dosta! Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kafezi i naša stratišta. Nije se desila porodična tragedija - već ubistvo. Nije nesretan slučaj - već ubistvo. Nije zločin iz strasti - već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu“, poručile su one.

U poruci su navele i da žene nisu ničije vlasništvo i da su bučne i odlučne u svojoj borbi.

“Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigdje, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red. Nećemo više šutjeti. Zajedno kažemo - ovo su naša tijela, ne pripadaju vama. Ovo su naši životi, vi ih ne možete oduzeti i uniziti. Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kože, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja. Na svakom dijelu planete, kako nekad tako i sad, muškarci nasilnici ženama poručuju - dobre ste samo ako ste mrtve. A, mi kažemo, nijedna više! Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini“, poručle su demonstrantice.

Zahtjev za uvođenje pravne definicije femicida

Organizatorice protesta također su kazale da zahtijevaju uvođenje pravne definicije femicida, vođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte. Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom, odnosno Konvencijom Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Traže i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

“Stojimo solidarno sa ženama Srbije i Kosova koje su također izašle na ulice. Naš bol je vaš sram“, poručile su učesnice skupa.

Demonstranti su nakratko zaustavili i saobraćaj kod Vječne vatre u centru Sarajeva, a vozači su im solidarno trubili u znak podrške. Saobraćaj je normaliziran nakon svega nekoliko minuta.

Slični protesti održani su danas u još 18 gradova, uključujući i najavljene skupove u Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Bijeljini, Brčkom i Prijedoru.

TRT Balkan / agencije