Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova, predsednica Osmani se suočila sa neprimerenim i nezakonitim tretmanom obezbeđenja skopskog aerodroma.     Foto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova uputilo je protestnu notu Severnoj Makedoniji tražeći pojašnjenja i istrage o incidentu na aerodromu u Skoplju gde je u četvrtak uveče kosovska predsednica, nakon što nije dozvolila da joj se uzme telefon na proveru, fizički odgurnuta od obezbeđenja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova, predsednica Osmani se suočila sa neprimerenim i nezakonitim tretmanom obezbeđenja skopskog aerodroma.

„Ministarka Donika Gervalla je predala protestnu notu vlastima Severne Makedonije, zahtevajući trenutno i potpuno razjašnjenje ovog incidenta. Istovremeno, zatraženo je da makedonske vlasti odmah preduzmu mere za istragu ovog slučaja i da obezbede da se ovakvi događaji ne ponove u budućnosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šefica kosovske diplomatije Gërvalla odmah nakon incidenta sastala se sa ambasadorom Severne Makedonije na Kosovu kako bi zatražila pojašnjenja u vezi sa slučajem.

„Takođe, danas je ministarka Gervalla održala sastanak u MIP-u sa zamenikom premijera Severne Makedonije Arbenom Fetaiem, sa kojim su razgovarala o predmetnom incidentu i potrebi da se preduzmu brze institucionalne akcije. U okviru preduzetih radnji, ministarka Gervalla je danas popodne primila telefonski poziv od svog kolege, ministra spoljnih poslova Timča Mucunskog, tokom kojeg je izražena zabrinutost kosovskih institucija nakon jučerašnjeg incidenta“, navodi se u saopštenju.

Predsedništvo Republike Kosovo je danas izdalo saopštenje za javnost u kome izražava ogorčenje neprihvatljivim izjavama Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije.

„Umesto izvinjenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije juče i danas je u potpunosti opravdalo zahtev aerodromskog obezbeđenja da uzme i stavi u skener lični telefon predsednice Republike Kosovo, koji koristi za državne službene komunikacije o pitanjima nacionalne bezbednosti. Predsednica je tako nešto s pravom odbila, na osnovu saveta koje godinama dobija od bezbednosnih institucija. Naime, danas je Aerodrom Skoplje, kao i samo Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, priznalo da je naredbu za takvu kontrolu dalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, što je u potpunosti u suprotnosti sa pravilima postupanja sa šefovima država prema diplomatskoj praksi”, kaže se u saopštenju kosovskog Predsedništva.

TRT Balkan / agencije