Prisutnima su se obratili i glumci Mišo Obradović, Jelena Simić, Sanja Milivojević iz Muzičkog centra, a izveden je i performans glumica.         Foto: AA

Više od stotinu umjetnika i građana okupilo se danas ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u kulturi, ali i predloženim Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture.

Povod protesta je predloženi Granski kolektivni ugovor, na osnovu kojeg umjetničkoj struci nijesu povećana primanja niti koeficijent, kao što je predviđeno od 20 do 25 odsto, kao što je to ostalim zaposlenima u ustanovama kulture.

Okupljeni su istakli transparente s porukama "Da nam se djeca ne bi mlatila šipkama, vodimo ih u pozorište, galeriju, muzej, na koncert", "Kultura je ono što nam ostaje kad je sve drugo zabranjeno", "Bez kulture država je samo teritorija, a čovjek samo ljuštura".

Predsjednik novoformiranog Slobodnog sindikata kulture Crne Gore, Vukan Pejović, kazao je da umjetnici imaju jedan zahtjev koji nosi sa sobom borbu protiv diskriminacije, vraćanje dostojanstva umjetničkom pozivu, a samim tim borbu za kulturu.

"Zahtijevamo da dobijemo obećano uvećanje od 25 odsto i da se održi sjednica Odbora do kraja nedjelje. Rješenjem ovog problema ćete demonstrirati sposobnost da rješavate nastale probleme i da ne može samovolja pojedinaca iz Sindikata kulture ili bilo koje organizacije da bude jača od čitave Vlade Crne Gore", poručio je Pejović.

Prisutnima su se obratili i glumci Mišo Obradović, Jelena Simić, Sanja Milivojević iz Muzičkog centra, a izveden je i performans glumica.

Glumac Mišo Obradović, kazao je da je priča o koeficijentima i zaradama samo kap koja je prelila već godinama prepunu času katastrofalnih odluka u kulturi, koje idu na štetu najviše umjetnicima.

q

TRT Balkan / agencije