Poručio je da oni žele demokratsku i suverenu, a ne diskriminatornu kolonijaliziranu državu u kojoj vlada aparthejd.     Foto: AA

Više stotina demonstranata okupilo se danas na protestima koje su ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, organizirali neformalna grupa građana pod nazivom "ReSTART" i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Kako su i ranije najavili, organizatori su na protestu pozvali na “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora“.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović izjavio je jučer da je protest svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta i moguće usložnjavanje situacije u BiH.

Suad Đozić, osnivač ReSTART-a, poručio je da je da je Bosna i Hercegovina 28 godina od Dejtona na raskršću. Kako je kazao, pred BiH su dva puta: prvi koji je odredio Evropski sud za ljudska prava sugerišući da zemlja treba ići u ustavne promjene koje će biti u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, dok je drugi put nametnut preko visokog predstavnika.

Poručio je da oni žele demokratsku i suverenu, a ne diskriminatornu kolonijaliziranu državu u kojoj vlada aparthejd. Organizatori današnjih mirnih protesta objavili su i listu osnovnih stavova i zahtjeva današnjeg skupa u kojoj su poručili da ne daju suverenitet, teritorijalni integritet i demokratiju BiH te da ne dozvoljavaju suspenziju i negiranje ljudskih prava od strane OHR-a i nekih stranih ambasada.

Demonstranti, između ostalog zahtijevaju implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama “Tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije Visokog predstavnika. Tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma“, navodi se u listi ključnih stavova i zahtjeva koje su organizatori objavili pred početak protesta.

Saobraćaj u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu je potpuno obustavljen, a iz policije su kazali da je završetak protesta najavljen za 16 sati.

TRT Balkan / agencije