U Crnoj Gori trenutno ima 128 hiljada korisnika penzija.     Foto: Reuters

Iznos prosječne penzije u Crnoj Gori najviši je od svih zemalja Balkana, ne računajući Sloveniju i Hrvatsku, koje su članice Evropske unije. Prosječna penzija u Crnoj Gori za oktobar iznosi 359 eura i znatno je veća od prosječne penzije u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu.

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Crne Gore je od početka godine čak tri puta vršio usklađivanja penzija, koja su dovela do toga da crnogorski penzioneri imaju penzije koje su znatno veće od penzija koje su u državama regije. Posljednje usklađivanje od 1. septembra, kojim je iznos najniže penzije povećan na 253 eura, znatno je utjecalo i na povećanje prosječne penzije. Ono što je izvjesno jeste da će penzije u Crnoj Gori rasti i narednih mjeseci, a prvo osjetnije povećanje bit će od 1. januara naredne godine. Tada će stupiti na snagu dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojom se predviđa da minimalna penzija bude 270 eura. To će utjecati i na rast prosječne penzije u državi. U Crnoj Gori trenutno ima 128 hiljada korisnika penzija.

Planirano povećanje penzija i u 2023. godini

Vlada Crne Gore predstavila je prošle sedmice nacrt budžeta za 2023. godinu. Predloženim nacrtom je predviđeno 35 miliona eura za povećanje penzija u narednoj godini. Ipak, da situacija s finansijama u Crnoj Gori nije baš najbolja, potvrđuje i činjenica da su nedostajuća sredstva u budžetu za narednu godinu predviđena na nivou od 705 miliona eura.

Minimalna zarada u Crnoj Gori 450 eura

U Crnoj Gori osim penzija, od početka godine povećana je i minimalna zarada, što je utjecalo i na rast prosječne plaće u državi. Minimalna zarada je povećana s 250 na 450 eura, a prosječna s 500 na 718 eura. Budžetom za narednu godinu predviđeno je povećanje zarada prosvjetnim radnicima, zaposlenima u javnoj administraciji, vatrogascima, policiji, medicinskim radnicima.

Prosječna penzija u Sloveniji 812 eura


Slovenija i Hrvatska, očekivano, kao članice EU, imaju znatno veće penzije od ostatka zemalja regije. U Sloveniji je od novembra prosječna penzija 812 eura, dok je u Hrvatskoj prosječna penzija u oktobru iznosila 410 eura. U Srbiji je s najnovijim uvećanjem prosječna penzija 287 eura, dok je u BiH prosječna penzija u oktobru iznosila 272 eura.

TRT Balkan / agencije