Autorica Younis pojasnila je kako je riječ o knjizi koja je njena dorađena magistarska teza, a ideja njenog mentora rahmetli Iljasa Hadžibegovića.            Foto: AA

U Institutu Yunus Emre u Sarajevu u četvrtak je upriličena promocija knjige "Svakodnevni život u Sarajevu (1850-1878)", autorice Hane Younis.

Hana Younis je naučna savjetnica u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu, a na promociji je osim autorice o knjizi govorio i Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju UNSA-a.

Autorica Younis u razgovoru s novinarom Anadolu pojasnila je kako je riječ o knjizi koja je njena dorađena magistarska teza, a ideja njenog mentora rahmetli Iljasa Hadžibegovića.

Dalje je navela kako knjiga govori o posljednje tri decenije osmanske uprave u Bosni i Hercegovini, odnosno perioda tanzimatskih reformi na području BiH.

"Govori o tome koliko je ova pokrajina, kao pogranična pokrajina, imala uticaja sa Zapada i koliko je stanovništvo koje je doseljavalo uticalo na svakodnevni život", kazala je Younis.

Ono što je njoj lično bilo interesantno jeste mogućnost izbora.

"Ono što se može istaći za ovu knjigu i ono što je meni bilo najinteresantnije, za sve što se dešava u privatnom i javnom životu mogao se napraviti izbor na ala franka i ala turka, odnosno na moderno i tradicionalno, od sijela, maskenbala, druženja, liječenja", navela je Younis.

TRT Balkan / agencije