Azeski je istakao da je cilj saradnje dve privredne komore da u naredne dve godine privredna saradnja premaši cifru od milijardu evra.     Foto: AA

Predsednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna sastao se u ponedeljak sa predsednikom Privredne komore Severne Makedonije Brankom Azeskim.

Rafuna i Azeski su razgovarali o novim inicijativama Investicionog foruma privrednih komora regije Zapadnog Balkana, te o regionalnoj saradnji. U zajedničkoj izjavi za medije nakon sastanka, istakli su da obe komore imaju za cilj dalji razvoj poslovanja između dve zemlje.

Rafuna je rekao da je poslovno partnerstvo sa Severnom Makedonijom važno za državu Kosovo.

“Ako pogledate statistiku, Severna Makedonija je za nas prva zemlja u koju izvozimo. Odnosno, imamo veći izvoz u Severnu Makedonijiu nego u Albaniju i druge zemlje. Dakle, još moramo da radimo i posvećeni smo sa predsednikom Azevskim da podignemo saradnju za još jedan nivo, da napravimo novi koridor u pogledu razmene trgovine i usluga i da eliminišemo čak i ono malo barijera koje imamo između“, naglasio je Rafuna.

Azeski je istakao da bi u narednim godinama prioritet trebao da bude biznis, a ne politika. Rekao je da su Kosovo i Severna Makedonija blizu i da će biznis izbrisati granice između dve zemlje.

“U narednih deset godina biznis da bude prioritet, a ne politika. Biznis da rešava pitanja naše komunikacije, naše zajedničko delovanje za Zapadni Balkan i biznis svugde da bude dominantan. Zašto, jer sve podele na Zapadnom Balkanu mogu da se prevaziđu samo biznisom. Biznis ne poznaje granice, nema podele, samo prihvata saradnju. Kako ćemo ovo uraditi? Otvorićemo koridore, modernizovaćemo železnice kao zemlje koje nemaju izlaz na more, tražićemo poseban status u lukama. Uklonićemo sva administrativna ograničenja koja dominiraju granicom i zajedno ćemo delovati kako političke elite ne bi mogle da nas tlače i stavljaju u svoj interes“, naglasio je Azeski.

Dalje je kazao da je potrebna tešnja saradnja Kosova i Severne Makedonije, ali i drugih zemalja u biznisu, kako bi se udruženim snagama suočile sa evropskom konkurencijom.

Azeski je istakao da je cilj saradnje dve privredne komore da u naredne dve godine privredna saradnja premaši cifru od milijardu evra.

Samo tokom decembra 2022. godine, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, izvoz kosovske robe u zemlje članice CEFTA-e iznosio je oko 30 miliona evra i to uglavnom u Severnu Makedoniju (16,6 odsto) i Albaniju (13,4 odsto).

TRT Balkan / agencije