Kurti je pred brojnim prisutnima istakao da Vlada Kosova daje prioritet umjetnosti i kulturi.     Foto: Ministarstvo kulture Kosova

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Kurti je ukazao da su na fotografijama u okviru izložbe "Opsada Sarajeva" ostali ovjekovječeni teški trenuci "zemlje u regionu koja je mnogo propatila pod opsadom neprijateljskih snaga koje je tada organizovala Srbija".

"Ove fotografije takođe nas uče da su sjećanje i pamćenje najbolji način da ne zaboravimo, a još više kada se to radi s visokim ukusom i vrhunskom estetikom", kazao je Kurti.

Kurti je pred brojnim prisutnima istakao da Vlada Kosova daje prioritet umjetnosti i kulturi.

"Otvaranje ovog festivala izložbom 'Opsada Sarajeva' predstavlja nam i fotografiju koja predstavlja užas genocida u Bosni i Hercegovini, jezive opsade Sarajeva, koja se nedugo godina kasnije ponovila i na našem voljenom Kosovu, čime su desetine hiljada bile žrtve bez razlike, samo zato što su htjele da žive u svojoj zemlji i slobodno", rekao je Kurti.

Fotografije na kojima su prikazani muškarci, žene i djeca svjedoče o mukotrpnim načinima i borbi za preživljavanje u nemogućim uslovima.

Kurti je zadovoljstvo zbog prisustva 25 umjetnika na festivalu u Prištini, među kojima su i domaći fotografi kao što su Jeton Karahoda i Ferdi Limani, ali i poznati umjetnici poput P.J. Harvey, Seamus Murphy, Paul Lowe, Pierre i Alexandra Boulat.

Opsada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, počela je 5. aprila 1992. godine, okončana je 29. februara 1996. godine. Trajala je 1.425 dana. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete

TRT Balkan / agencije