Defileom učesnika glavnim prištinskim trgovima otvoren je drugi po redu Međunarodni festival plesa “New Born Kosova”.                    Foto: AA

Defileom učesnika glavnim prištinskim trgovima otvoren je drugi po redu Međunarodni festival plesa “New Born Kosova”.

Predstavnici kulturno umetničkih društava uz muziku i ples defilovalo je od Trga Skenderbeg do Trga Zahir Pajaziti. Građanima Prištine predstavili su učesnici iz Turkiye, Kipra, Severne Makedonije, Crne Gore, Paname, Meksima, Poljske, Letonije i Bugarske.

Predstavnici afričke države Gvineja su takođe učesnici, ali još nisu stigli.

Direktor festivala Zymrije Grajcevci rekla je za Anadoliju da se ovaj festival održava u organizaciji Svetske federacije plesa FIDAF i kosovskog državnog ansambla “Shota”. Ona je navela da svaka zemlja ima pravo da učestvuje sa 30 do 35 članova.

“Sutra, 11. avgusta, pa 12. i 13. je pravo takmičenje gde će svaka zemlja nastupiti po 10 minuta pred žirijem, a 13. će biti proglašen pobednik takmičenja“, rekla je Grajcevci, koja je naglasila da će takmičenje biti na otvorenom tako da će i građani moći da uživaju.

Takmičare ocenjuje međunarodni stručni žiri, a za učesnike je predviđeno i niz drugih aktivnosti.

Festival New Born Kosova podržali su Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija i Opština Priština.

TRT Balkan / agencije