Pred brojnim inostranim i domaćim gostima prodefilovalo je oko 1.500 pripadnika KBS-a i KP-a, a izložena je i vojna oprema.       Foto: AA

Povodom 25 godina oslobođenja Kosova na bulevaru 'Majka Tereza' u centru Prištine održana je parada pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije.

Pred brojnim inostranim i domaćim gostima prodefilovalo je oko 1.500 pripadnika KBS-a i KP-a, a izložena je i vojna oprema.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je istakla da se 12. jun, Dan oslobođenja, poštuje kao žrtva naroda i da se odaje počast hrabrosti, požrtvovanju i postojanosti kosovskog naroda koji se hrabro borio za slobodu. Osmani je kazala da je danas dan sećanja na bolnu prošlost, ali i proslava sadašnjosti i budućnosti.

“Kosovo je nezavisno, to je večna zaostavština naših heroja i mučenika, što se najbolje vidi u hrabrim muškarcima i ženama koji će danas defilovati u parade Kosovskih bezbedenosnih snaga i Kosovske policije, koji su se zakleli da čuvaju otadžbinu po svaku cenu. Dragi saveznici, ove snage koje će danas marširati su snage mira, one su u odbrani mira, danas i zauvek I po svaku cenu biće u odbrani krvlju stečene slobode“, rekla je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je obraćajući se učesnicima defilea kazao da su mnoga od raznovrsnih i modernih oružja, koje čvrsto drže u svojim rukama, danas prvi put pokazana. Kurti je naveo da je brz rast Kosovskih bezbedonosnih snaga rezultat investicija i zajedničkog rada tokom više godina, a posebno u poslednje tri godine njegove Vlade. Premijer je kazao da je povećan budžet za vojsku, da je primljeno 1.852 novih vojnika, kojima će se ove godine pridružiti još 600 regruta, ted a je utrostručeno ulaganje u naoružanje.

Lord George Robertson, bivši generalni sekreta NATO-a, kazao je da je njegova zemlja Velika Britanija, zajedno sa Nemačkom, Francuskom i Sjedinjenim Američkim Državama, znala da nešto mora da se uradi kako bi se onemogućilo Miloševiću da nastavi etničko čišćenje kosovskih Albanaca. Robertson je istakao da je nakon 78 dana bombardovanja ispunjen cilj, srpska vojska je otišla, a ušao je NATO i albanske izbeglice su se vratile kućama.

Paradi KBS-a i KP-a, kao i svečanoj sednici Skupštine Kosova, pored ostalih prisustvovali su predsednik Albanije Bajram Begaj, bivši šef privremene Misije OEBS-a na Kosovu ambasador William Walker, bivša predsednica Švajcarske Mićel Kalmi-Rey, bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, porodice palih boraca, veterani i invalidi OVK-a, ambasadori, predstavnici kosovskih institucija i civilnog društva.

U poslepodnevnim satima najviši državni vrh Kosova priređuje svečani prijem, dok će večeras u Prištini biti održan koncert na otvorenom.

TRT Balkan / agencije