Pred sam kraj, učesnici marša posedali su na zemlju ispred koridora policije, a potom su se mirno razišli.          Foto: AA

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, civilna inicijativa “Marširamo, ne slavimo” organizovala je danas u centru Prištine marš podrške ženama i Pojasu Gaze.

Nekoliko stotina žena i muškaraca marširalo je kako bi ukazalo na loš položaj žena u kosovskom društvu. Uzvikivane su parole: “Pravda za ubijene žene”, “Sloboda, ravnopravnost, solidarnost”, “Dole patrijarhat”, “Marširamo jedna za drugu” i druge. Učesnice protesta su nosile i palestinske zastave ukazujući na katastrofalan položaj žena u Pojasu Gaze.

Ispred policijske stanice bačena je crvena farba i dimna bomba crvene boje, dok je na zgradu Ombudsmana za ljudska prava postavljen veliki transparent na kome je pisalo "Moje telo, moje pravo”.

Marš je počeo na Trgu Skenderbeg, a završio ispred Vlade Kosova gde je došlo do naguravanja s policijom, koja nije htela da pusti učesnike marša da priđu samom ulazu u zgradu Vlade.

Aktivistkinja Anita Mjeku je potom održala govor ispred policijskog kordona. Kazala je da se žene na Kosovu tretiraju kao druga klasa, koja se kontroliše.

“Patrijarhalna država jasno nam je ukazala da naša tela mogu da se masakriraju”, rekla je Mjeku i dodala da ne treba da se ćuti pred ovakvim sistemom.

Mjeku je pozvala i medije da nasilje nad ženama tretiraju na dostojanstven, a ne senzacionalistički način.

Pred sam kraj, učesnici marša posedali su na zemlju ispred koridora policije, a potom su se mirno razišli.

TRT Balkan / agencije