Protestni marš je protekao mirno.     Foto: AA

Više stotina građana marširalo je danas centrom Prištine kako bi izrazili podršku palestinskom narodu.

Učesnici protesta su marširali od Velike džamije do trga Zahir Pajaziti noseći fotografije ubijene palestinske dece i transparente na kojima je pored ostalog pisalo “Sloboda Palestini”, “Spasimo Palestinu” i “Ustanimo za ljudska prava”. Uzvikivali su “Stop genocidu” i “Allahu Ekber”.

Albert Berisha, jedan od organizatora marša, u obraćanju prisutnima, kazao je da ovim protestom poručuju da neće da ćute, da nisu na strani jačeg, nego na strani pravde.

“Ono što se danas događa u Gazi je državni i sistematički terorizam, etničko čišćenje, masakr i genocid”, kazao je Berisha.

Istakao je da se ovim protestom izražava iskreno žaljenje zbog svih civilnih i nedužnih žrtava, ali da se ne podržava delovanje i akcije Hamasa i Fetaha.

“Masivna ubistva, zaustavljanje vode i hrane, bombardovanje kuća, škola, džamija i bolnica, jesu ratni zločin i zločin protiv čovečnosti. Sloboda je skupa, a mi znamo kako smo je skupo platili, skuplja je od samog života. Zato sloboda za Palestinu”, kazao je Berisha.

Protestni marš je protekao mirno.

Prethodno je i kosovski muftija Naim Ternava osudio bombardovanje i granatiranje bolnica u Gazi, gde su živote izgubile stotine bespomoćnih i nevinih ljudi, žena i dece.

“Pozivam demokratski i civilizovani svet da preduzme korake i brzo deluje kako bi sprečio masakr u Gazi, za koji ćemo svi mi biti odgovorni”, kazao je muftija Ternava.

TRT Balkan / agencije