Odluka o slobodnom kretanju državljana Kosova u Izrael stupa na snagu 19. septembra 2024.               Foto: AA

Zvaničnici Kosova potpisali međudržavni sporazum sa dužnosnicima Izraela o ukidanju viznog režima za građane Kosova.

Sporazum su na zvaničnoj ceremoniji potpisali ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla i ministar unutrašnjih poslova Izraela Moshe Arbel.

"Dobro došli u Jerusalim“, rekao je izraelski ministar nakon potpisivanja sporazuma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova, ministarka Gervalla je potpisivanje ovog sporazuma ocenila kao dokaz čvrstih odnosa između Kosova i Izraela, koji će olakšati kosovskim našim građanima posete Izraelu i stvaranje kulturnih i profesionalnih veza.

"Ovaj sporazum koji smo potpisali i ova odluka o ukidanju viza za građane naše dve zemlje otvoriće novo poglavlje u promociji naše zemlje, ekonomskoj saradnji i razvoju, obrazovnom razvoju mladih, kao i realizaciji zajedničkih projekata i inicijativa između građana i naših zemalja u budućnosti“, rekla je Gervalla.

Ministar Arbel je izrazio rešenost Izraela da podrži Kosovo u razvoju i evroatlantskim integracijama.

Odluka o slobodnom kretanju državljana Kosova u Izrael stupa na snagu 19. septembra 2024.

Vlada Izraela je 29. januara 2024. godine dala saglasnost da se odobri sporazum o ukidanju viza za Kosovare, nakon zahteva predsednice Kosova Vjose Osmani.

Izraelskog ministra Arbela danas je primio i premijer Kosova Albin Kurti. Arbel će poslepodne učestvovati na prijemu koji ambasadorka Izraela na Kosovu Tamar Ziv organizuje povodom Dana nezavisnosti Izraela i sporazuma o ukidanju viza za građane Kosova.

Izrael je poslednja zemlja koja je priznala nezavisno Kosovo, kao deo Vašingtonskog sporazuma, koji su Kosovo i Srbija potpisali 4. septembra 2020. u Beloj kući, kada je na čelu SAD-a bio predsednik Donald Trump. Kosovo je otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu u julu 2021. godine.

TRT Balkan / agencije