14 je aktivnih centara, koji raspolažu s ukupno 4450 slobodnih mjesta.             Foto: Reuters

Početkom 2023. godine zemlje Balkana bilježe alarmantne brojke u vezi s migrantskim prilivom.

Ove godine, zabilježen je dolazak više od 20 hiljada migranata u Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj veliki broj migranata premašuje kapacitete za njihov smještaj. U Bosni i Hercegovini postoji samo 4.577 kreveta, pri čemu se dva prihvatna centra nalaze u Kantonu Sarajevo i dva u Unsko-sanskom kantonu.

Postoji i grupa migranata koja ne koristi ove smještajne kapacitete.

Prema procjenama Međunarodne organizacije za migracije (IOM), preko dvije trećine (71,1%) migranata van privremenih prihvatnih centara u BiH dolazi iz Afganistana, a zatim slijede Burundi (13,7%), Pakistan (5,2%) i Irak (2,9%).

Srbija zabilježila prisustvo 35.714 migranata

14 je aktivnih centara, koji raspolažu s ukupno 4450 slobodnih mjesta. Pet najčešćih zemalja porijekla migranata u ovim centrima su Afganistan, Sirija, Maroko, Pakistan i Burundi.

Komesarijat za izbjeglice i migracije izvijestio je da je ove godine iz državnog budžeta osigurano 475 miliona dinara za pomoć onima koji su, bez svoje krivice, izgubili sve, uključujući i stambeno zbrinjavanje i druge oblike pomoći, prenosi Beta.

Hrvatsku je preplavilo 36.000 migranata

U Republici Hrvatskoj postoje prihvatilišta i prihvatni centri koji trenutno pružaju mjesta za smještaj za samo 700 migranata, od kojih je 600 u Porinu i 140 u Kutini.

Međutim, važno je napomenuti da su mnogi migranti po dolasku u Hrvatsku dobili rješenja o napuštanju Europskog ekonomskog prostora u roku od sedam dana, što uključuje i one koji primaju humanitarnu pomoć, kako stoji na stranici Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

Procjenjuje se da će broj migranata u zemljama Balkana nastaviti rasti do kraja godine, a dolazak zimskih mjeseci dodatno komplicira situaciju, povećavajući rizik od širenja ozbiljnih bolesti, pretrpanosti smještajnih objekata i ograničenog pristupa osnovnim životnim potrebama.

TRT Balkan