Program je upriličen u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru, kao i džamiji u naselju Donja Puharska.     Foto: AA

Ovogodišnjem programu, koji je upriličen u Čaršijskoj džamiji, kao i džamiji u naselju Donja Puharska u Prijedoru, pored značajnog broja građana, prisustvovali su mufija bihaćki Mehmed ef. Kudić i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Mirsad Duratović, kao i bivši potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić.

"15. jula 2016. godine grupa izdajničkih oficira, pripadnika terorističke organizacije FETO/PDY koja se uspjela infiltrirati u Oružane snage Republike Turkiye pokušala je izvršiti državni udar. Navedeni pokušaj puča je poražen zahvaljujući naporima snaga sigurnosti, časnom otporu naše herojske nacije, te vodstvu i odlučnom stavu našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Međutim, u ovom procesu, stotine naših građana je stradalo, a hiljade naših građana je ranjeno", rekao je ovim povodom Kilic.

Dodao je da se iz tog razloga, 15. juli u Turkiye slavi kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva.

"Naš narod je u noći 15. jula 2016. godine zaštitio Republiku Turkiye i tursku demokratiju stavljajući svoje živote na kocku. Ovim putem sa poštovanjem odajem počast našim šehidima, koji su velikom hrabrošću i odlučnošću tokom navedenog događaja doprinijeli oblikovanju budućnosti Turkiye i 'Turskog stoljeća'. Molim Uzvišenog Allaha da mjesto njihovog boravka bude džennet. Također, izražavam zahvalnost našim građanima koji su ranjeni u tom događaju", rekao je on.

Podsjetio je da se oružana teroristička organizacija FETO/PDY, koja je pokušala državni udar, predstavlja kao organizacija koja djeluje u oblasti humanitarne pomoći i obrazovanja. Međutim, obrazovne aktivnosti su paravan kojim pomenuta organizacija sakriva svoje ružno lice i tajne ambicije.

"Istrage sprovedene u Turkiye definitivno su otkrile da se organizacija godinama infiltrirala u sve državne institucije te da je počela koristiti državu za svoje organizacione interese formiranjem paralelne državne strukture", naglasio je Kilic.

Prema njegovim riječima, terorizam je zločin protiv čovječnosti i u tom kontekstu je neophodno da sve države sarađuju u borbi protiv terorizma. Kao i u prošlosti, Republika Turkiye će se nastaviti istrajno i odlučno boriti protiv oružane terorističke organizacije FETO/PDY, kao i svih drugih nacionalnih i međunarodnih prijetnji.

"Navedena organizacija je izvor velike prijetnje za sve zemlje u kojima djeluje. Znamo to vrlo dobro iz našeg iskustva. U kontekstu gore navedenog, želimo da država Bosna i Hercegovina uvidi opasnost koju predstavljaju FETO/PDY obrazovne institucije i kompanije te da u tom smislu preduzme potrebne mjere", dodao je generalni konzul Republike Turkiye u Banjaluci Oguz Kilic.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

TRT Balkan / agencije