Ova studija indeksira zemlje posmatrajući pet osnovnih stubova koji definišu digitalni kvalitet života.      Foto: Reuters

Kompanija za kibernetičku sigurnost Surfshark ove je godine provela globalno istraživanje o kvaliteti digitalnog života u 117 zemalja, što čini 92 posto svjetske populacije.

Bosna i Hercegovina je zauzela 80. mjesto u svijetu, što je za pet pozicija niže u odnosu na prošlu godinu, dok se ona u Evropi nalazi na posljednjem, 38. mjestu.

Ova studija indeksira zemlje posmatrajući pet osnovnih stubova koji definišu digitalni kvalitet života.

DQL indeks (Digital Quality Life Index) ocjenjuje zemlje na temelju pet ključnih kriterija digitalne kvalitete života: e-sigurnost, pristupačnost interneta, kvaliteta interneta, e-infrastruktura i e-uprava.

Bosna i Hercegovina se po dostupnosti interneta nalazi na 54. mjestu u svijetu. Da bi sebi priuštili mobilni internet, Bosanci i Hercegovci moraju raditi 110 puta više od građana Izraela koji je ove godine zauzeo prvo mjesto prema ovoj studiji i koji ima najpovoljniji mobilni paket od 1 GB mjesečno.

Kvalitet interneta u Bosni i Hercegovini, ako pogledamo njegovu brzinu, stabilnost i rast, veoma je loš te se nalazi na 78. mjestu u svijetu, a kvalitet interneta je 15 posto lošiji od svjetskog prosjeka.
Od prošle godine brzina mobilnog interneta u Bosni i Hercegovini poboljšana je za 2,1 posto (0,8 Mbps), a brzina fiksnog širokopojasnog interneta porasla je za 11,2 posto (5 Mbps).
U poređenju s Hrvatskom, mobilni internet u Bosni i Hercegovini je 3 puta sporiji, dok je fiksni širokopojasni 33 posto sporiji.
Od svih kriterija indeksa, najslabija tačka Bosne i Hercegovine je e-uprava, koja se mora unaprijediti za 100 posto kako bi se izjednačila s rezultatom najbolje rangirane zemlje (SAD).

Sveukupno, sedam od deset zemalja s najboljim rezultatom nalazi se u Evropi, što je bio slučaj i u posljednje tri godine.
Izrael je ove godine zauzeo prvo mjesto u studiji koju provodi ova nizozemska kompanija te je tako potisnuo Dansku na drugo mjesto nakon dvogodišnjeg vodstva.
Njemačka je na trećem mjestu, a Francuska i Švedska zaokružuju prvih pet od 117 ocjenjivanih zemalja.
DR Kongo, Jemen, Etiopija, Mozambik i Kamerun nalaze se na samom dnu ljestvice studije o digitalnoj kvaliteti života.

FENA