Kovačevski je uoči podnošenja ostavke izjavio da radi ono što zakon nalaže.       Foto: Reuters

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski podnio je u četvrtak ostavku na funkciju šefa Vlade, u okviru priprema za parlamentarne izbore koji će se održati 8. maja ove godine.

Kovačevski je uoči podnošenja ostavke izjavio da radi ono što zakon nalaže.

Najavio je sastanak sa predsjednikom Skupštine Talatom Xhaferijem koji bi trebao preuzeti funkciju predsjednika tehničke Vlade Sjeverne Makedonije.

Istakao je da je počašćen i ponosan na svoj rad u posljednje dvije godine u periodu, kako je kazao, teške ekonomske i energetske krize.

Kovačevski je najavio da je prethodno imao neformalni sastanak sa ministrima, kojima je zahvalio na "vrednom radu".

Izrazio je uvjerenje da će njegova zemlja "održati svoj strateški pravac, a to je zapadna orijentacija i strateško partnerstvo sa SAD-om".

Predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi juče je najavio svoju, kao i ostavku premijera Kovačevskog.

U skladu sa Przynskim sporazumom, koji je postignut u junu 2015. za rješavanje tadašnje političke krize u zemlji, Vlada podnosi ostavku i 100 dana prije dana izbora bira se tehnička vlada koja će provesti izbore.

Odredbe Sporazuma dio su Zakona o Vladi, gdje je, između ostalog, predviđeno nekoliko ministarskih mjesta i za opoziciju.

Politički lideri u Sjevernoj Makedoniji dogovorili su u decembru 2023. datume održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Dogovoreno je da se prvi krug predsjedničkih izbora održi 24. aprila 2024. godine, a drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja 2024. godine.

Prema dogovoru vladajuće koalicije SDSM i DUI, u posljednjih 100 dana premijer bi trebao biti iz redova DUI-ja. Ova stranka odlučila je da za mandatara tehničke vlade bude predložen dosadašnji predsjednik Skupštine Talat Xhaferi, koji bi iz tog razloga trebalo da podnese ostavku na sadašnju funkciju.

TRT Balkan / agencije