Premijer Kosova Albin Kurti razgovarao je sa zamenikom ministra spoljnih poslova Turkiye Mehmetom Kemalom Bozayom. / Photo: AA

Premijer Kosova Albin Kurti razgovarao je sa zamenikom ministra spoljnih poslova Turkiye Mehmetom Kemalom Bozayom.

Na sastanku je potvrđena posvećenost daljem unapređenju već veoma dobrih odnosa dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer Kurti je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Turkiye, u svakoj fazi izgradnje države Kosovo i jačanja njenog međunarodnog subjektiviteta. Istakao je očekuje dobru saradnju sa novim kabinetom predsednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana.

Jačanje odnosa u oblasti privrede, trgovine i zdravstva, te planovi i napori dve strane da stvore zajednički ekonomski forum, bile su među glavnim temama današnjeg razgovora.

Takođe, Kurti je upoznao delegaciju Turkiye o procesu dijaloga sa Srbijom uz posredovanje Evropske unije (EU), kao i o najnovijim dešavanjima u zemlji, uključujući situaciju u četiri opštine na severu Kosova.

Kurti je tursku delegaciju primio u pratnji šefa svog kabineta Luana Dallipija i zamenika ministra pravde Kosova Blerima Salahua, dok je zamenik ministra spoljnih poslova Bozay bio u pratnji savetnika turskog predsednika Erdogana Sabri Demirija i ambasadora Turkiye na Kosovu Sabri Tunç Angılı.

Delegacija Turkiye, na čelu sa Bozayem, sastala se i sa predsednikom opozicione Demokratske partije Kosova Memlijem Krasniqijem.

TRT Balkan / agencije