Deo njegove agende su i susreti s uspešnim kosovskim privrednicima.            Foto: AA 

Premijer Crne Gore Dritan Abazović sutra stiže u prvu posetu Kosovu, tokom koje će imati sastanke s najvišim državnim zvaničnicima, kao i s predstavncima drugih institucija i različitih organizacija.

Tokom trodnevne posete Kosovu, Abazović će se sastati s premijerom Albinom Kurtijem, predsednicom Kosova Vjosom Osmani i liderima opozicionih partija.

Najavljeno je da će Abazović i Kurti potpisati bilateralni Sporazum o otvorenom nebu, kojim je predviđena dozvola za korišćenje vazdušnog prostora Crne Gore avionima koji lete s prištinskog aerodroma.

Predsednika Vlade Crne Gore primiće i gradonačelnik Prištine Prparim Rama od koga će dobiti Ključ glavnog grada Kosova.

Abazović ce posetiti i privatni koledž "Univerzum", gde će biti promovisana njegova knjiga "Kritika globalne etike". Na posebnoj svečanosti na tom koledžu Abazoviću će biti dodeljen počasni doktorat.

Abazović će se sastati sa zamenicom premijera Kosova Emilijom Redžepi, multietničkom grupom u Skupštini Kosova i ministrima iz nevećinskih zajednica.

Abazović će razgovarati i s komandantom KFOR-a generalom Michellom Rastuccijem i posetiće Nacionalnu galeriju Kosova Kosova.

Takođe, najavljena je i poseta Peći gde će Abazović razgovarati s gradonačelnikom Gazmendom Muhadžerijem i uveriti se u realizaciju IPA projekata između Crne Gore i Kosova.

Tokom svog boravka, Abazović će obići verske objekte koji pripadaju muslimanskoj, katoličkoj i pravoslavnoj religiji.

Deo njegove agende su i susreti s uspešnim kosovskim privrednicima.

Policija Kosova je najavila da će obezbeđivati posetu premijera Abazovića te da će biti povremenog prekida saobraćaja zbog prolaska eskorta državne delegacije Crne Gore.

TRT Balkan / agencije