Otvaranju festivala prisustovali su premijer Kosova Albin Kurti, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku, pozorišni i filmski umetnici, studenti koledža i brojni drugi gosti.         Foto: AA

Predstavom Narodnog pozorišta Sarajevo u ponedjeljak navečer je otvoreno osmo izdanje Prishtina International Theatre Festival “Burbuqe Berisha” na koledžu AAB u Kosovu Polju, kraj Prištine.

Pred prepunom salom odigrana je predstava "Jedan je Muhammad Ali" autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića.

Otvaranju festivala prisustovali su premijer Kosova Albin Kurti, ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku, pozorišni i filmski umetnici, studenti koledža i brojni drugi gosti.

Kurti je rekao da raznovrsno prisustvo na ovom festivalu pokazuje da je Kosovo gostoprimljivo za dobar rad. Istakao da su politika i umetnost dve različite stvari i treba da budu nezavisne, ali da ne mogu da se razdvoje.

„To nas uči još antički period kada su umetnost i politika, posebno pozorište i vlast, bili istog doba, u antici“, naglasio je Kurti.

Doruntina Alshiqi, umetnička direktorka festivala, u izjavi za AA rekla je da postoji raznolikost programa sa mnogo pozorišnih predstava koje su se prijavile.

“Danas nas očekuje predstava sarajevskog pozorišta, Bosna i Hercegovina, imaćemo predstavu nevladine kosovske organizacije Integra, takođe imaćemo i predstavu AAB-a 'Mysafire Bretkosa' u režiji pokojne umetničke direktorke festival Byrbuqe Berisha, potom predstavu iz Nemačke, pozorišta u Kelnu, predstave iz Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske“, naglasila je Alshiqi.

Ona je rekla da će na kraju festivala tri žirija, glavni žiri, medijski i studentski žiri dodeliti nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolju sporednu ulogu.

Direktor ovogodišnje edicije festivala je Zijad Mehić, inače profesor i producent na koledzu AAB. Mehić u izjavi za AA kaže da je potrebno da Kosovo i BiH nastave da sarađuju i da se otvore jedni prema drugima, barem u kulturnom i umetničkom smislu.

“Trebamo nastojati, iako politika ne dozvoljava, da imamo slobodno kretanje, više politika u Bosni i Hercegovini nego ovde, ali moramo napraviti više saradnje, a umetnost ne poznaje granice”, kazao je Mehić.

Sve predstave se igraju u pozorištu “Faruk Begolli”, na koledžu AAB. Festival se zatvara 26. maja dodelom nagrada.

TRT Balkan / agencije